Poveljnik gasilcev v dubrovniško-neretvanski županiji Stjepan Simović je za hrvaške medije ocenil, da je pred gasilci zahtevna naloga večurnega boja proti požaru. Zahtevali so tudi pomoč kolegov iz drugih delov Hrvaške.

Polotok Pelješac in otok Korčula je zajel katastrofalni požar julija 2015, ko je zgorelo več kot 4500 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin. Škoda je bila ocenjena na 30 milijonov kun (štiri milijone evrov).

Burja preprečuje gašenje

Požar je izbruhnil zjutraj, dopoldne pa se je še okrepil in ogrozil vas Mokalo. Zato so 40 prebivalcev Mokala preselili v turistični objekt v kraju Postup. Turiste iz dveh kampov, ki se nahajata na ogroženem območju, pa so preselili na igrišče v Orebiću. Sklicali so tudi sejo štaba civilne zaščite občine Orebić.

Iz hrvaške uprave za zaščito in reševanje (DUZS) so sporočili, da zaradi slabih vremenskih razmer letala kanader ne morejo gasiti požara na Pelješcu, temveč so pristala na splitskem letališču. Če bo burja pojenjala, bodo priskočili na pomoč gasilcem na Pelješcu.

Medtem je glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković potrdil, da so v vasici Stankovići nedaleč Orebića zgorele štiri stanovanjske hiše ter da ni bilo poškodovanih ljudi. Kot je dodal v pogovoru za hrvaški radio, so ognjeni zublji prišli do obrobij Orebića, vsepovsod pa je veliko dima. Povedal je še, da na pomoč prihajajo gasilske enote iz drugih hrvaških županij ter da je na terenu prav tako 50 hrvaških vojakov.

Hrvaški radio je poročal, da se ognjena črta razteza v dveh smereh in je dolga več deset kilometrov. Kot so dodali, je zaprta lokalna cesta na polotoku. Trajekte, ki povezujejo otok Korčulo in Orebić, so preusmerili na Trstenik.