Kriza

Z jagodami tja pripotovale tudi igle, epidemija je postala mednarodna

J.P.
24. 9. 2018, 11.24
Posodobljeno: 24. 9. 2018, 11.27
Deli članek:

Kriza je dobila mednarodne razsežnosti.

Profimedia
Prve primere igel v jagodah so prijavili v avstralski zvezni državi Queensland.

V Avstraliji so zabeležili več kot sto primerov sadja, v katerega je nekdo vtaknil igle – trenutno ni mogoče oceniti, kolikšen delež gre posnemovalcem. Maksimalna kazen, ki grozi prestopnikom, v Avstraliji znaša deset let, a so pristojni v sredo napovedali strožje ukrepe. Kot smo poročali, je avstralski premier Scott Morrison je zagrozil, da bi krivce lahko doletela 15-letna zaporna kazen.

Profimedia
Kontaminirane jagode

Tudi na Novi Zelandiji

Saga o jagodah z iglami je prestopila meje Avstralije. Veriga supermarketov Countdown stranke svari, naj jagode prerežejo, potem ko je nekdo našel iglo v sadju, kupljenem v Aucklandu. Sporne naj bi bile jagode iz zahodnega dela Avstralije, z novozelandskih polic so že bile umaknjene. Trgovec Foodstuffs je začasno zamrznil uvoz avstralskih jagod.

Hud udarec

Industrija, ki letno prinese 130 milijonov avstralskih dolarjev (približno 80 milijonov evrov), je zaradi igel, podtaknjenih v jagodah, utrpela hud udarec. Številni pridelovalci so bili primorani uničiti svoj pridelek, vlada pa državljanom svetuje, da sadje pred zaužitjem prerežejo.