Modicare

Indija vzpostavila največji sistem zdravstvenega zavarovanja na svetu

STA/B.K.
23. 9. 2018, 16.42
Posodobljeno: 23. 9. 2018, 16.50
Deli članek:

Indijski premier Narendra Modi je danes uradno vzpostavil nov sistem zdravstvenega zavarovanja, ki bo zagotovil zdravstveno oskrbo 500 milijonom revnih Indijcev.

Profimedia
Bolnišnica v Indiji

Sistem, ki se ga je prijel vzdevek Modicare, velja za največji sistem zdravstvenega zavarovanja na svetu.

Modicare naj bi vsaki revni družini kril 500.000 rupij (5890 evrov) stroškov zdravljenja hujših bolezni v določenih državnih bolnišnicah in klinikah. V to so vključeni tudi stroški za zdravila in drugi stroški. Za sodelovanje v sistemu se je doslej prijavilo 8700 indijskih bolnišnic.

Zvezna vlada in vlade 29 indijskih zveznih držav naj bi za sistem letno namenile okoli 1,4 milijarde evrov. Financiranje naj bi postopoma povečevali glede na povpraševanje.

Modi je danes ob vzpostavitvi sistema v Ranchiju, prestolnici zvezne države Jharkhand, poudaril, da gre za zgodovinski dan za Indijo. Dejal je, da gre za velik korak k zagotovitvi kakovostnega in dostopnega zdravstvenega varstva za revne Indijce. Novi sistem bo po njegovih besedah pomagal več kot 100 milijonom indijskih družin.

Zagovorniki novega sistema menijo, da bo Modicare prinesel revolucijo v indijski zdravstveni sistem, kritiki pa opozarjajo, da bo ključna implementacija. Ob tem spominjajo na podobne pobude na državni ravni, ki zaradi korupcije in pomanjkanja kvalificirane delovne sile niso bile uspešne. Po mnenju strokovnjakov pa je novi sistem dober, a bi moral vključevati še primarno zdravstvo, ne le sekundarnega in terciarnega.

Indijsko javno zdravstvo je preobremenjeno zaradi pomanjkanja bolnišnic in zdravnikov, zato se večina ljudi zdravi na zasebnih klinikah, če si to le lahko privoščijo. A pregled v zasebni bolnišnici stane okoli tisoč rupij (skoraj 12 evrov), kar je nedosegljivo za milijone ljudi, ki živijo z manj kot dvema dolarjema (1,7 evra) na dan. Po ocenah indijske vlade stroški za zdravljenje in zdravila obsegajo 60 odstotkov vseh izdatkov povprečne družine.