Vatikan

Peking in Vatikan z zgodovinskim dogovorom

STA/B.K.
22. 9. 2018, 14.12
Posodobljeno: 22. 9. 2018, 14.14
Deli članek:

Vatikan in kitajska vlada sta podpisala začasen dogovor o imenovanju škofov na Kitajskem. S tem se vsaj zaenkrat končuje desetletja dolgo obdobje spora v zvezi s tem, kdo izbira voditelje katoliške cerkve v državi.

Reuters

Vatikan in Peking sta dogovor, podpisan v kitajski prestolnici, označila kot začasnega. Podrobnosti javnosti niso znane, Wall Street Journal pa poroča, da naj bi papežu sporazum dal možnost veta na škofe, ki jih predlaga Peking.

"To ni konec procesa, to je začetek," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Vatikana Greg Burke. "Cilj tega dogovora ni političen, ampak pastoralen. Vernikom naj bi zagotovil škofe, ki so v stiku z Rimom, hkrati pa jih priznavajo kitajske oblasti," je dodal.

Kitajsko zunanje ministrstvo pa je v kratki izjavi napovedalo nadaljnjo komunikacijo in izboljševanje dvostranskih odnosov.

Papež Frančišek si vse od posvetitve leta 2013 prizadeva za izboljšanje odnosov s Kitajsko. Pri tem bi lahko kratko potegnil Tajvan, ki ima v Vatikanu enega od redkih preostalih zaveznikov.

Zunanje ministrstvo v Taipeiju je sicer danes sporočilo, da zgodovinski dogovor med Pekingom in Vatikanom ne pomeni, da bo izgubil diplomatskega zaveznika. Izrazilo je upanje, da bo nov dogovor omogočil versko svobodo na Kitajskem, hkrati pa bo Sveti sedež zagotovil tudi, da bodo katoliški verniki primerno zaščiteni in ne bodo podvrženi represiji.

Na Kitajskem je okoli 12 milijonov katolikov, ki so razdeljeni med vladno asociacijo, kjer klerike izbira komunistična stranka, in neuradno cerkvijo, ki izraža vdanost Vatikanu.

Vatikan je diplomatske odnose s Pekingom prekinil leta 1951, dve leti po ustanovitvi komunistične ljudske republike.