Streljanje

Napad med vojaško parado, mrtvih vsaj osem vojakov elitne garde

B.K.
22. 9. 2018, 10.28
Posodobljeno: 22. 9. 2018, 15.35
Deli članek:

Na iransko Revolucionarno gardo so streljali neznanci.

Reuters
Iranska Revolucionarna garda.

Skupina oboroženih napadalcev je streljala na iransko elitno vojaško skupino Revolucionarna garda, med vojaško parado v mestu Ahwaz. Ubili so najmanj 29 ljudi, še 50 je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju.

Še vedno ni znano, kako se je napad odvil. Medtem, ko državna televizija poroča, da naj bi napadalci streljali iz bližnjega parka, pa tiskovna agencija Fars, ki je bližje Revolucionarni gardi piše, da naj bi napad izvedla dva zamaskirana napadalca na motorju.

Iran odgovornost za napad pripisal zaveznikom ZDA

Iranski zunanji minister Mohammad Javad Zarif je krivdo za napad pripisal ameriškim zaveznikom v regiji. "Ahvaz so napadli teroristi, ki jih je rekrutiral, izuril, oborožil in plačal tuji režim," je na Twitterju zapisal Zarif. Dodal je še, da Iran odgovornost za tovrstne napade pripisuje "regionalnim sponzorjem terorizma in njihovim ameriškim gospodarjem".

Odgovornost za napad na koncu prevzela Islamska država

"Borci Islamske države so napadli zborovanje iranskih sil v mestu Ahvaz na jugu Irana," je sporočila propagandna agencija IS Amaq.

Že lani so pripadniki Islamske države v Teheranu organizirali krvavi napad, v katerem je bilo ubitih 18, ranjenih pa 50 ljudi.