Juncker pričakuje

Dogovor o varovanju zunanjih meja unije do konca leta

J.P./STA
20. 9. 2018, 11.44
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 11.46
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pričakuje, da bo Evropska unija še letos dosegla dogovor o boljšem varovanju svojih zunanjih meja.

Profimedia
V sredo na delovni večerji voditelji unije niso dosegli "omembe vrednega napredka" glede migracij.

Ob prihodu na današnji del neformalnega vrha EU v Salzburgu je tudi dejal, da v sredo na delovni večerji voditelji unije niso dosegli "omembe vrednega napredka" glede migracij.

Notranja varnost

Krepitev varovanja meja je ena od tem prvega dela današnjih pogovorov, namenjenega notranji varnosti. Predsedniki držav in vlad unije, med njimi slovenski premier Marjan Šarec, se bodo po napovedih osredotočili še na okrepitev policijskega in pravosodnega sodelovanja, krepitev varovanja meja in zagotovitev boljše varnosti na spletu.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, pa je pred današnjimi pogovori znova pozval, naj izkoristijo priložnost za tesnejše sodelovanje z Egiptom v boju proti nezakonitim migracijam.

Brexit

Druga pomembna tema vrha pa bodo danes pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU, o katerih se bodo voditelji sedemindvajseterice v drugem delu srečanja pogovarjali tudi z glavnim pogajalcem EU za brexit Michelom Barnierjem.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob prihodu na vrh pozval k dogovoru o brexitu do novembra. Priznal je, da glede izstopa Velike Britanije iz EU obstajajo napetosti, a poudaril, da mora EU dolgoročno zastopati svoje interese.

Kurz pa je dejal, da se stališča glede brexita v nekaterih točkah še vedno razhajajo, da pa je na sredini delovni večerji dobil vtis, da se obe strani zavedata, da se bosta za kompromis morali približati druga drugi. Ponovil je, da bo o izstopu Velike Britanije iz EU po vsej verjetnosti novembra potekal izredni vrh unije.

Irski premier Leo Varadkar pa je danes ob prihodu na vrh izpostavil, da želi Irska preprečiti izstop Velike Britanije brez dogovora. Zato se je po njegovih besedah nujno izogniti nadzoru na meji na irskem otoku, saj ne želijo novih ovir za pretok oseb in blaga.

Povedal je še, da je imel davi ob robu vrha zelo uspešno srečanje z britansko premierko Thereso May o brexitu. Ob tem je poudaril, da pogajanja z britansko stranjo vodi EU.