Sabotaža?

Detektivka v vesolju: za preiskavo bosta morala obleči skafandre

B.K.
19. 9. 2018, 11.34
Posodobljeno: 19. 9. 2018, 11.39
Deli članek:

Preiskava nenavadnega dogodka na Mednarodni vesoljski postaji se bo iz postaje premaknila v vesolje.

Twitter
Mednarodna vesoljska postaja.

V začetku meseca smo poročali o nenavadnem dogajanju na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ruska kozmonavta sta morala namreč zakrpati luknjo na ruski strani postaje, skozi katero je uhajal zrak.

Najprej so razlog za luknjo iskali v morebitnem mikro-meteoritu, a kmalu za tem je ruska stran zatrdila, da je šlo za sabotažo - na zemlji, v procesu izdelave ruskega modula, ali celo v vesolju.

Kasneje so sledi vrtalnega svedra našli tudi na proti-meteoritski zaščiti, na zunanji strani modula.

NASA
Luknja v ruskem modulu Sojuz, skozi katero je uhajal zrak.

Sedaj bodo Rusi začeli s pravo detektivsko preiskavo in to v vesolju. Ruska vesoljska agencija Roscosmos je namreč oznanila, da bo pričela s preiskavo incidenta, začenši s preiskovanjem luknje in morebitnih sledi svedra na zunanji strani vesoljske postaje.

Izsledki preiskave naj bi pomagali ugotoviti, ali je bila luknja res izvrtana na Zemlji, v procesu sestave modula, ali jo je nekdo izvrtal v vesolju.

Nevaren izlet v temno vesolje se bo odvil 15. novembra, je dejal generalni direktor Roscosmosa Nikolaj Sevastjanov. Pregled pa bosta opravila kozmonavt Sergej Prokofjev, ki se že nahaja na ISS in njegov kolega Aleksej Ovčinin, ki se bo posadki pridružil 11. oktobra.