Proti Rusiji

"Glavna zaveznica" ZDA v Evropi lobira za stalno bazo ameriške vojske

B.K.
19. 9. 2018, 10.40
Posodobljeno: 19. 9. 2018, 10.46
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump resno razmišlja o stalni vojaški bazi na Poljskem.

Reuters
Ameriški protiraketni sistem Patriot na vajah v bližini Varšave.

Trump je po torkovem srečanju s poljskim predsednikom Adrzejem Dudo dejal, da mu je "zelo všeč" ideja o ameriški stalni vojaški bazi na poljskem ozemlju. Varšava je že pred časom ZDA obljubila plačilo do 2 milijardi ameriških dolarjev, če bi v državi postavili stalno vojaško bazo, poroča portal Politico.

"Poljska je pripravljena prispevati visoko vsoto, da bi Združene države bile stalno prisotne na Poljskem," je na tiskovni konferenci po srečanju dejal Trump. Duda pa je odvrnil, da si želi, "da bi skupaj zgradili bazo Trump na Poljskem, gospod predsednik."

Trump je dejal tudi, da se z Dudo strinja o nevarnosti, ki jo v regiji predstavlja Rusija. "Mislim, da se je Rusija obnašala agresivno. Strinjam se s predsednikom, mislim, da ima prav."

Reuters
Ameriški tanki Abrams na urjenju na Poljskem.

Poljski predlog za stalno ameriško bazo na poljskih tleh je sporen za mnoge v vrhu severnoatlantske vojaške zveze Nato. Nekateri zavezniki namreč menijo, da bi baza predstavljala preveliko provokacijo za Rusijo, poleg tega pa naj bi tudi kršila določila sporazuma med Natom in Rusijo iz leta 1997, v katerem se je zveza zavezala, da ne bo postavljala "stalnih namestitev bojnih sil" v državah srednje in vzhodne Evrope. Poljska je ZDA sicer pozvala, naj to določbo znova premislijo v luči nedavne vojaške agresije Rusije v Ukrajini.

Poljska, ki na svoji zemlji že več let gosti ameriške vojake in opremo, želi postati "glavni zaveznik" Združenih držav Amerike v Evropi, je sicer nedavno dejal poljski notranji minister Marius Blaszczak.