Srečanje

FOTO: V upanju pospešitve denuklearizacije, Moon že tretjič v Pjongjang

B.K./STA
18. 9. 2018, 08.12
Posodobljeno: 18. 9. 2018, 08.23
Deli članek:

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se srečala že na tretjem vrhu, ki bo do četrtka potekal v Pjongjangu.

Reuters
Srečanje korejskih voditeljev s soprogama.

V ospredju pogovorov bo denuklearizacija Korejskega polotoka. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa namreč izgublja živce zaradi počasnega tempa dogovorjene denuklearizacije. A v Seulu svarijo pred prevelikimi pričakovanji.

Kim je že na aprilskem in majskem srečanju z Moonom v obmejnem kraju Panmunjom obljubil, da si bo prizadeval za polotok brez jedrskega orožja, vendar doslej konkretnih ukrepov, z izjemo uničenja poligona za testiranja orožja, še ni bilo.

Reuters
Srečanje korejskih voditeljev.

Moon in Kim naj bi na vrhu v Pjongjangu govorila tudi o izboljšanju odnosov med Korejama ter korakih za zmanjšanje vojaških napetosti na Korejskem polotoku.

Južnokorejskega predsednika, ki je bil posrednik v pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, bo na tridnevnem obisku v severnokorejski prestolnici spremljala močna, več kot 200-članska gospodarska delegacija. V njej bosta med drugim dedič skupine Samsung Lee Jae-jong in podpredsednik avtomobilskega koncerna Hyundai Motor Eui Sun-chung.

Reuters
Srečanje korejskih voditeljev.

Moon se bo v severnokorejski prestolnici udeležil tudi koncerta.