Nevarnost s trgovskih polic

Epidemija igel v jagodah se širi, denarna nagrada za informacije

J.P.
17. 9. 2018, 08.41
Posodobljeno: 17. 9. 2018, 10.06
Deli članek:

V Avstraliji so pristojni ukazali preiskavo, potem ko so bile v jagodah odkrite igle.

Facebook/Joshua Gane
Na dogajanje je prvi opozoril Joshua Gane, ko je eno takšnih snedel njegov prijatelj.

Jagode, v katerih so bile skrite igle, so odkrili v šestih šestih avstralskih državah in teritorijih. Odpoklici se kar vrstijo, največji novozelandski trgovci so preventivno nehali prodajati jagode, vzgojene v Avstraliji. Avstralski minister za zdravje Greg Hunt je ukazal preiskavo. "Gre za okruten zločin in napad na javnost," je dejal.

V Mackayju v Queenslandu so zalotili 62-letnico, ki je v banano vstavljala iglo. Imela naj bi psihične težave. Policisti incident obravnavajo kot osamljen primer.

Osumljencev zaenkrat še nimajo, do sedaj je bila hospitalizirana ena oseba.

Nezadovoljstvo?

Prve primere igel v jagodah so prejšnji teden prijavili v avstralski zvezni državi Queensland, nato še v Novem Južnem Walesu, Viktoriji, na Teritoriju glavnega mesta Avstralije, v Južni Avstraliji in na Tasmaniji. Pridelovalci in policisti domnevajo, da gre v nekaterih primerih za posnemovalce. V Queenslandu so za informacije ponudili 100.000 avstralskih dolarjev (približno 61.000 evrov) nagrade. "Kako bi lahko kdorkoli s kančkom zdrave pameti s tako podlim dejanjem ogrozil življenje dojenčka, otroka ali kogarkoli?"se je v soboto vprašala tamkajšnja predsednica zvezne vlade Annastacia Palaszczuk. Pojavljajo se domneve, da so v jagode vstavljene igle posledica nezadovoljstva med zaposlenimi v pridelavi, a policisti tem ugibanjem zaenkrat ne pripisujejo pretirane teže, češ da je še prezgodaj.

Pristojni kupcem svetujejo, da naj jagode pred zaužitjem preprežejo.