Orkan FLorence

FOTO & VIDEO: ZDA prihranjeno najhujše, mnogi obalni deli pod vodo

STA/B.K.
14. 9. 2018, 17.21
Posodobljeno: 14. 9. 2018, 17.35
Deli članek:

Orkan Florence je zgodaj zjutraj po lokalnem času dosegel obalo Severne Karoline, vendar le še kot orkan 1. kategorije z vetrom do 145 kilometrov na uro, zato najbolj ogroža z visokimi valovi plime in obilnim deževjem.

Reuters
Največjo škodo so naredili nevihtni valovi.

Določeni deli ameriške zvezne države so že pod vodo. Brez elektrike je za uvod ostalo okoli pol milijona odjemalcev.

Florence se je do prihoda na obalo unesel, saj je pred tem veter dosegal hitrosti 225 kilometrov na uro. Prizadetim območjem je tako prihranjeno najhujše vsaj z vidika silovitega vetra. Vendar orkanski veter nikoli ni največji krivec za smrti. Statistika ugotavlja, da 49 odstotkov žrtev velikih orkanov povzročijo visoki valovi plime, 27 odstotkov silovit dež, le osem odstotkov pa veter.

Reuters
Morska voda je zalila igrišča v mestu New Bern v Severni Karolini.

O smrtnih žrtvah zaenkrat ne poročajo. Reševalci pa so že pridno na delu. Čez noč so uspeli rešiti 200 oseb iz kraja New Bern, ki leži med dvema rekama, in ga je poplavilo uvodno deževje. Okrog 150 jih je moralo na rešitev počakati do jutra. Iz hotela v kraju Jacksonville so evakuirali 70 gostov, ker je majavo poslopje kazalo znake vdaje vetru in dežju.

Najbolj zanimivo pri tem orkanu je, da sedaj Florida sprejema begunce pred neurjem, običajno pa se je doslej dogajalo, da so ljudje iz Floride bežali proti Južni in Severni Karolini, Georgii in drugam, ker je ta država najbolj pod udarom orkanov.

Florence je prišel na obalo okrog 13. ure po srednjeevropskem času pri kraju Wrightsville v Severni Karolini z vetrom 145 kilometrov na uro, ki je pred seboj prinašal valove plime visoke do dva metra, kar pa je šele začetek.

Profimedia
Prekvalificirali so ga v orkan četrte stopnje.

Širok je 645 kilometrov, orkanski veter pa sega 225 kilometrov daleč od središča, V obeh Karolinah pričakujejo v naslednjih dneh tja do meter dežja. Na najbolj ogroženih območjih živi skoraj 11 milijonov ljudi, več milijonov so evakuirali, nekateri bodo ostali ujeti v poplavah.

Ogrožene so tudi živali, saj so ljudje svoje hišne ljubljenčke med evakuacijo puščali doma, zaskrbljeni so po živalskih vrtovih. Velik del obeh Karolin bo v naslednjih dneh pod hudim smradom, saj so na poti orkana številne svinjske farme, katerih bazene odplak bo poplavilo.

Reuters
Orkan je zalil kleti stanovanjskih hiš.

Energetsko podjetje Duke ocenjuje, da bo brez elektrike v času neurja do tri milijonov ljudi, izpadi pa bodo trajali tedne. Škodo orkana Florence vnaprej ocenjujejo na do 60 milijard dolarjev.

Republikanci v Severni Karolini ne verjamejo v podnebne spremembe oziroma posledice in so leta 2012 sprejeli zakon, da morajo načrtovalci infrastrukture upoštevati tudi mnenja nejevernežev. Zaradi tega so šle milijarde v gradnje domov z lepim razgledom na Atlantik, ceste so se gradile prenizko kakor tudi mostovi. Račun bo izdal orkan Florence.