MILIJARDE EVROV

Titovi nasledniki opozarjajo, da pravi lopovi nosijo kravate

Mirko Vorkapić
13. 9. 2018, 06.51
Deli članek:

Josip Broz - Tito je državi zapustil vse, tudi tisto, česar ni nameraval zapustiti. Nekateri so se namreč polastili njegovih dragocenih daril, garderobe in druge lastnine.

Muzej Jugoslavije
Fragmenti kamnov z Lune naj bi bili vredni 400 tisoč evrov.

SeeCult
Medalja Suvorova je eno najbolj iskanih odlikovanj na svetu.

Aprila 2013 se je odprl sef v Narodni banki Srbije. »Mediji so pisali o kupih zlata, diamantov in devizah, vendar člani Titove družine oziroma njegovi dediči, med katerimi sva jaz in Jovanka, nismo videli nič od tega, še več, tudi obvestili nas niso o tem,« je povedal Titov vnuk Joška Broz. Po njegovem je največji absurd to, da nikomur iz družine, pa tudi odvetnikom in sodniku, niso dovolili prisostvovati pri odpiranju sefa. »Vse je pokradeno in ne verjamem, da bo kdo od nas dobil ali videl karkoli od tega. Ded je umrl in vse zapustil državi, vendar je svoje osebne stvari zapustil najbližjim. Teh stvari niso ukradli običajni ljudje, ampak tisti, ki so imeli ključe od muzeja in trezorja,« je ogorčen Joška.

Seznam dolg 50 strani

Titova bogata lastnina, ki se je nakopičila skozi njegovo dosmrtno predsedovanje SFRJ, je bila popisana na štirih seznamih, ki so obsegali 50 strani. Vsebina treh seznamov je bila znana že dalj časa, četrti pa je dolgo predstavljal nerazrešeno skrivnost. Razlog za to tiči v dejstvu, da so bile na njem zavedene najbolj dragocene stvari, med njimi tudi orden Suvorova, ki so ga imeli samo trije ljudje na Zemlji: Stalin, general Žukov in maršal Tito.

Vrednost medalje je bila že v petdesetih letih prejšnjega stoletja ocenjena na milijon dolarjev, danes pa je njena vrednost verjetno astronomska. Na četrtem seznamu so tudi kamen z Lune, ki ga je Titu podaril njen prvi obiskovalec Neil Armstrong, diamanti, zlata kočija, rolls-royce, beli cadillac in lincoln ter številne druge dragocenosti. Po pisanju avstrijskega tiska je bil Tito tudi lastnik tretjine dunajskega hotela Imperial s petimi zvezdicami. Pogrešajo tudi stvari Jovanke Broz, in sicer 21 ogrlic, deset zapestnic iz belega zlata, 100 odlikovanj, 200 plaščev in bund ter hišo v Dobanovcih.

Boj za dediščino

Vrednost vseh stvari na seznamih bi lahko bila več milijard, a je bogastvo neunovčljivo, ker sodni spor o dedovanju traja že 30 let. Po navedbah Titovega vnuka so njegovi nasledniki doslej prejeli le vsak po dva tisoč evrov. Joškov oče Žarko je zase zahteval le štiri Titove svečane uniforme, vendar jih ni mogel dobiti, ker jih je SFRJ razdelila po svetu. Ena je končala pri libijskem voditelju Gadafiju. Žarku je tako ostal le vinograd pri Kumrovcu, medtem ko Titov drugi sin Mišo ni dobil hiše pri Samoborju, ker je Hrvaška odločila, da ta pripada državi.

Ropanje v rezidenci

Mladen Gvero, avtor knjige Jovanka Broz – čas izolacije, piše o njeni ločitvi s Titom in selitvi iz Užiške 15 na Bulevar mira. Takrat sta izginili platni Oskarja Kokoschke in Francisca de Goye. »Sploh veste, koliko je to vredno?« je retorično spraševal Gvero. Temu pritrjuje tudi Joško Broz, ki mesečno prejema 143 evrov pokojnine.

»Potem ko sta se ločila, so iz rezidence pokradli vse. Nekje sem zasledil oglas, da se prodajajo Titove skodelice za kavo, in poklical prodajalca ter se odpravil k njemu. Vprašal sem ga po ceni in odgovoril mi je: 800 mark,« je pripovedoval Joška, ki je skodelice takrat, ko je še bil pri denarju, odkupil.

Izginil je tudi cel kup Titovega orožja. Od 176 pušk, ki jih je imel, je danes razstavljenih samo 67. Pogrešajo se tudi fotoaparati, kajti Tito je bil velik ljubitelj fotografije. Nekdanji odvetnik Jovanke Broz Tomo Fila je več kot 20 let zahteval skrivnostni četrti seznam popisa Titovih stvari. »Govorili so mi, da ne obstaja in da je bil zažgan, žalili Tita, da ni imel ničesar in je živel na tujih plečih. Premikati se je začelo šele po padcu Miloševića leta 2000. Kar naenkrat je seznam obstajal, toda potreboval sem deset let, da mi ga dajo na vpogled. Na seznamu je vse bogastvo,« pove Tomo Fila in doda, da je govor o milijardah evrov.