Predator

Weinstein v akciji: objavljen skriven posnetek s poslovnega sestanka

T.L.
12. 9. 2018, 21.45
Posodobljeno: 12. 9. 2018, 22.34
Deli članek:

Dotiki, neprimerne pripombe in odkrito flirtanje: v javnosti je posnetek iz leta 2011, ko je imel Weinstein psolovni sestanek z mlado žensko.

Arhiv Svet24
Harvey Weinstein

Nove težave za padlega hollywoodskega mogula Harveya Weinsteina: televizijska mreža Sky News je ekskluzivno pridobila posnetek, na katerem se Weinstein na poslovnem sestanku z mlado žensko obnaša neprimerno. Posnetek, ki je v javnosti prikazan prvič, prikazuje Weinsteina, ki objema, se dotika in daje seksualno obarvane pripombe tedaj 28-letni Melissi Thompson.

Sky New poroča, da je Thompsonova obiskala Weinsteina v njegovi newyorški pisarni septembra 2011, da bi mu predstavila nove video in analitične storitve tehnološkega start-up podjetja, za katerega je delala. Melissa je srečanje za namen demonstracije tudi snemala. Thompsonova pa je nato trdila, da jo je le nekaj ur po srečanju v pisarni Weinstein posilil v bližnjem hotelu. Srečanje v pisarni je bilo njuno prvo uradno srečanje, čeprav sta se pred tem priložnostno že bežno spoznala. 

Za Sky New je dejala, da je na sestanku v Weinstenovem podjetju pričakovala njegovo marketinško ekipo. Prišel pa je le Weinstein, dejal, da drugih ne želi motiti ter zaprl in zaklenil vrata. Na posnetku je jasno videti, kako mu je Thompsonova ponudila roko, ki jo je Weinstein grobo odrinil in jo objel ter božal po hrbtu, ob tem pa mrmral: "To je prijetno, kar nadaljujva".

Ko se je usedel, jo je vprašal, ali se lahko z njo spogleduje. Thompsonova je odgovorila: "Ummm, bova videla, morda malo." Nato je kazal veliko zanimanje za storitve, ki mu jih je predstavljala Thompsonova in njun pogovor se je nekaj časa vrtel okoli možnosti, ki jih storitve ponujajo.

Nenavaden pogovor med Thompsonovo in Weinstenom je bil na trenutke zelo oseben, tudi ona se je dotaknila njegovega ramena,  med pogovorom ji je dejal, da je "vroča" in jo vprašal, ali bi lahko dobil "del nje". V delu pogovora vidimo, kako med predstavitvijo storitev Weinstein boža njeno roko. V nekem trenutku se je dotaknil njenih nog pod mizo, kjer kamera ni snemala.

In kaj danes pravi Thompsonova o dogajanju v sobi? Pravi, da se je na provokativna vprašanja in geste poskušala odzvati z enako mero, da je dolga leta delala v moških kolektivih in je bila pri sebi prepričana, da lahko obvlada tudi srečanje z Weinstenom. Ampak se je motila. Dejala je, da z moškim, kot je Weinstein, še nikoli prej ni imela opravka.

Na vprašanje novinarjev Sky Newsa, ali meni, da bi lahko sama spodbujala Weinstenovo vedenje in se z njim spogledovala, je Thompsonova odgovorila, da tega ni počela zavestno. "Mislim, da je šlo za mešanico samozavesti in naivnosti, ki me je vodila v to dinamiko, ki jo zdaj vidimo na posnetkih," je dogajanje na posnetku ocenila z današnje perspektive.  

Kasneje se je Weinstein z njo dogovoril za srečanje v hotelski restavavraciji v Tribeci in Thompsonova je bila prepričana, da bo sledil podpis pogodbe. Ko pa je prišla v hotel, ji je Weinstein rekel, naj mu sedi, ona pa je domnevala, da gresta v konferenčno sobo. V resnici sta šla v njegovo sobo, kjer jo je, kot trdi, posilil. 

Weinstainovi odvetniki trdijo, da gre za nov poskus diskreditacije Weinsteina, s katerim želi Thompsonova izboljšati svoj položaj v civilni tožbi, ki se trenutno odvija na sodišču, z namenom pridobitve finančne koristi. Odvetniki še trdijo, da si je več ljudi ogledalo celoten posnetek srečanja in da iz celotnega posnetka izhaja, da se je vse, kar se je dogajalo, dogajalo s soglasjem.