Najhujši v zgodovini

VIDEO in FOTO: V pričakovanju apokalipse: Florence že orkan četrte kategorije

S.R.
11. 9. 2018, 08.58
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 09.17
Deli članek:

Orkan Florence, ki preti vzhodni obali ZDA, se »krepi z veliko hitrostjo,« s sabo pa prinaša »izredno močno deževje,« opozarja ameriški Nacionalni center za orkane.

Profimedia
Prekvalificirali so ga v orkan četrte stopnje.

Izredno nevaren orkan Florence, ki se bliža Severni in Južni Karolini ter Virginiji, je od nedelje podvojil svojo moč, ameriški Nacionalni center za orkane (NHC) pa ga je zdaj prekvalificiral že v orkan četrte kategorije. Vetrovi že dosegajo hitrost 225 kilometrov na uro. Pri NHC opozarjajo, da bi utegnil že danes postati celo orkan pete kategorije.

Profimedia
Prebivalci že umikajo svoja plovila.

Trojna nevarnost

Računalniški modeli napovedujejo, da bo Florence kopno dosegel v četrtek, čeprav so odstopanja s poti mogoča. Bodo pa posledice čutili globoko v notranjosti države. Z obalnih območij so že evakuirali 1,5 milijona ljudi. Po napovedih NHC, ki je orkan označil za »izredno nevarnega,« ta prinaša trojno nevarnost. Prva je življenjsko nevarno neurje, ki bo prizadelo obalno območje. Gladina morja naj bi se znatno dvignila in poplavila to običajno suho obalno območje. Druga so poplavljanje sladkovodnih virov, saj naj bi reke zaradi daljšega in močnega deževja prestopile svoje bregove. Tretja pa je rušilna moč vetra, ki naj bi pustošil predvsem na obalnem območju, škodo pa bi znal povzročiti tudi v notranjosti zveznih držav.

Profimedia
Priprave pred apokalipso.

Orkan Florence bi se znal, podobno kot orkan Harvey, ki je leta 2017 udaril v Teksasu, nad območjem zadrževati več dni, računalniški modeli pa kažejo, da bi v višjih legah lahko padle velike količine dežja, zaradi česar nižinam grozijo nevarne poplave. V kolikor bo Florence obalo Severne Karoline resnično dosegel kot orkan četrte kategorije, bo to najmočnejši orkan, ki so ga kadar koli zabeležili v tej zvezni državi. Glede na izračune računalniških modelov je možnost, da bi se orkan pred obalo preusmeril proti severu in s tem stran od obale, izredno majhna. Še več, območje visokega zračnega pritiska, ki se vzpostavlja severno od orkana, bi znalo tega ob stiku z obalo celo upočasniti, zaradi česar bi lahko deževje vztrajalo vse do naslednjega tedna.

Reuters
Na pomoč je priskočila tudi vojska.