Razglašene izredne razmere

VIDEO: Trgovine opustošene: bliža se Florence z vetrovi do 250 kilometrov na uro

T.L./STA
10. 9. 2018, 21.23
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 22.22
Deli članek:

Projekcije za zdaj kažejo, da bo udaril na Severno in Južno Karolino, izredne razmere je za vsak primer razglasila tudi Virginija, v pripravljenosti pa so prav tako v Georgii.

Profimedia
Predhodnica: orkan Florence se bliža, v Washingtonu pa močno dežuje. Več delov mesta je poplavljeno.

Na nacionalnem centru za orkane ZDA, ki že več dni spremlja gibanje tropske nevihte Florence v Atlantiku, so čedalje bolj prepričani, da bo nevihta, ki se je v nedeljo okrepila v orkan, v četrtek udarila ob obalo ZDA nekje med Južno in Severno Karolino s hitrostjo vetrov do 250 kilometrov na uro. Bolj kot vetra pa se bojijo kasnejših poplav.

Reuters
Pogled na orkan Florence iz mednarodne vesoljske postaje pred nekaj dnevi.

Na družbenih medijih mrgoli fotografij praznih trgovskih polic. Ljudje so se v strahu pred posledicami orkana Florence založili s hrano, tekočino in drugimi življenjskimi potrebščinami.  

Florence se je v nedeljo okrepila v orkan druge kategorije s hitrostjo vetrov do 150 kilometrov na uro in se s položaja jugovzhodno od Bermudov pomika proti vzhodni obali ZDA, kamor naj bi prišla v sredo zvečer ali četrtek zjutraj. Projekcije za zdaj kažejo, da bo udaril na Severno in Južno Karolino, izredne razmere je za vsak primer razglasila tudi Virginija, Maryland je zadnja zvezna država, kjer so predvsem zaradi močnih padavin in poplav razglasili izredne razmere. V pripravljenosti so prav v Georgii.

Obvezna evakuacija za milijon ljudi 

Guverner Južne Karoline Henry McMaster je danes izdal ukaz o obvezni evakuaciji prebivalcev na obalnem področju, ki zajema območje 300 kilometrov in približno milijon prebivalcev, poročajo ameriški mediji. Evakuacije se začnejo v torek.

Reuters
Ljudje v vrsti čakajo na nakup plina propan v kraju Myrtle Beach v Južni Karolini.

Kaj prinaša Florence

Orkan bo prinesel s seboj visoke valove, močan veter, zaradi njegove velikosti pa meteorologe skrbi, da bo nekaj dni obilno zalival območje srednjega dela vzhoda ZDA v notranjosti od obale in povzročal hude poplave. Te grozijo območju od Južne Karoline oziroma Georgie na jugu in vse do države New York na severu.

Profimedia
Florence se krepi, za posameze zvezne države so oblasti razglasile izredne razmere.

Poleg Florence Nacionalni center za orkane spremlja tudi gibanje tropske nevihte Isaac zahodno od Zelenortskih otokov in Helene na jugu. Helene se bo do torka okrepila v orkan druge kategorije, vendar pa trenutne projekcije kažejo, da se bo obrnila proti severu in ostala v Atlantiku. Isaac pa po drugi strani grozi z udarcem na Antile v sredo ali četrtek kot orkan druge kategorije.

Profimedia
Predhodnica: orkan Florence se bliža, v Washingtonu pa močno dežuje. Več delov mesta je poplavljeno.