Drama med finalom

VIDEO in FOTO: Kaos, vpitje, očitki in solze: Napadla sodnika, on pa ji je vrnil tako ...

T.L.
9. 9. 2018, 09.15
Posodobljeno: 9. 9. 2018, 12.09
Deli članek:

Dramatičen zaključek teniškega turnirja US Open, na katerem je slavila Japonka Naomi Osaka. Vendar pa je bila to zmaga z grenkim priokusom.

Profimedia
Serena Williams je imela kar nekaj ostrih pogovorov s sodnikom.

Odprto prvenstvo ZDA (US Open) v tenisu se je odvijal japonsko-ameriški dvoboj: Japonka Naomi Osaka je v dobri uri premagala 36-letno Američanko Sereno Williams s 6:2 in 6:4 in s tem priborila prvo zmago za Japonsko na turnirjih za grand slam. Japonka je slavila z izidom 6:2, 6:4.

Na tiskovni konferenci po koncu finala je Serena med drugim novinarjem dejala, da je moškim  v tenisu očitno dovoljeno več: tako glede tega, kaj zabrusijo sodnikom, do razbijanja loparjev na igrišču in podobnih stvari, vendar pa ostanejo iste stvari pri moških nekaznovane. Serena je obljubila, da se bo še naprej borila za enakovredno obravnavo moških in ženskih teniških igralcev. "Morda danes nisem uspela, bo pa zaradi današnjega dne naslednjič lažje moji naslednici," je med drugim dejala.  

Je pa bil finalni obračun med igralkama zelo napet in kaotičen in je nekoliko zasenčil tudi zmago Japonke. Dvoboj se je prelomil in spremenil v čustev poln spektakel v drugem setu, ko je Serena sodniku Albertu Ramosu zabrusila, da je lopov, on pa ji je izrekel tretji opomin, s čimer je izgubila osmo igro.  

Prvi set je Japonka dobila že po dobrih 30. minutah igre, kaos pa se je začel v drugem setu, ko je Serena pri vodstvu 1:0 na Osakin servis dobila opozorila sodnika zaradi "coaching" oziroma sicer prepovedanih navodil trenerja teniškim igralcem med dvobojem. Serenin trener Patrick Mouratoglou ji je namreč nekaj "gestikuliral" z vzdignjenimi palci, kar je Ramos razumel kot šifrirane nasvete igralki. Vidno živčna Serene se je nato približala sodniku. 

"Palce je dvignil v znak podpore. Nimava nobenih skritih znakov in vem, da ti tega ne veš, ampak to je resnica. Nikoli ne bi goljufala zato, da bi zmagala. Raje bi izgubila in želim le, da to veš," je sodniku dejala Serene in takoj po dogodku odlično zaigrala in povedla s 3:1.

Po seriji napak in "breaku" Japonke pa je Serena od besa razbila teniški lopar in si prislužila drugo opozorilo. Ko pa je še enkrat sodniku očitala, da je namignil, da se poslužuje goljufij, da bi zmagala, in sodniku zabrusila, da je lopov, je bila kaznovana s kazensko točko.

"Nisam goljufala, trener mi ni nič govoril. Kako lahko to rečeš? Dolguješ mi opravičilo! Nikoli v življenjju nisem goljufala. Imam hčerko in tu se borim tudi za njene pravice", je vpila raburjena Serena. Zaradi "verbalnega nasilja" se je nato sodnik odločil, da kaznuje Sereno s kazensko točko. Serena je zahtevala, da na igrišče pride direktor turnirja Brian Earley. Pogovoril se je s sodnikom in Sereno, vendar je sodnikova odločitev ostala nespremenjena, objokana Serena pa je nadaljevala dvoboj. 

Vodstvo Japonke s 5:3 je Serena nekoliko zamajala in se Japoni približala, vendar pa Osaka priložnosti ni izpustila iz rok in je slavila v finalu. 

Profimedia
Objokana Serena po koncu dvoboja.

Trener Serene Williams je po finalu priznal, da je pri njegovi gesti šlo za "coaching", da pa ni mislil, da ga bo pogledala in da tega Serena ni videla. Na tiskovni konferenci po tekmi je Serena, ki je komaj izvedela za trenerjevo izjavo, dejala, da bo temu prišla do dna. Pogovor med Sereno in Patrickom je bil nedvomno zanimiv ...

Profimedia
Drugo opozorilo je Serena dobila, ker je razbila teniški lopar.