Zrušenje viadukta

Tragedija v Genovi: italijanske oblasti preiskujejo 20 ljudi

S.R.
7. 9. 2018, 12.00
Posodobljeno: 7. 9. 2018, 12.32
Deli članek:

Italijanske oblasti v povezavi s tragedijo v Genovi, ki je terjala 43 smrtnih žrtev, preiskujejo 20 ljudi.

Profimedia
Kdo je kriv za tragedijo?

Zrušenju avtocestnega viadukta v Genovi pred slabim mesecem dni so sledili dnevi žalovanja za 43 nič krivimi žrtvami ter dnevi obtoževanja in prelaganja odgovornosti. Italijanske oblasti so krivca nemudoma našle v upravitelju Autostrade per l'Italia, ki bdi nad polovico italijanskih avtocest.

Po zaenkrat še neuresničenih grožnjah z odvzemom koncesije je italijansko sodišče včeraj razkrilo, da v zvezi s tragedijo preiskujejo 20 oseb in upravitelja avtoceste. Tožilstvo se bo po zaključeni preiskavi odločilo, ali in zoper koga bo sprožilo kazenski pregon, pri čemer bi lahko po njihovih navedbah obtožnica vključevala vse od obtožb o storitvi kaznivega dejanja uboja do obtožb o nespoštovanju ustreznih varnostnih predpisov.

Profimedia
Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj deloval nekoliko bolj spravljivo.

Italijanska vlada je podjetje Autostrade per l'Italia, ki ga prek skupine Atlantia obvladuje družina Benetton, sicer obtožila, da je v vzdrževanje cestne infrastrukture vlagalo premalo sredstev, medtem pa da si je s koncesijami v žepe tlačilo velike dobičke. Delnice podjetja so od tragedije padle že za skoraj 30 odstotkov, medtem pa vlada še vedno grozi z odvzemom koncesij in celo nacionalizacijo cestnega omrežja. Po včerajšnjih nekoliko bolj spravljivih besedah premiera Giuseppeja Conteja so delnice sicer znova zrasle za približno 4 odstotke. »Nacionalizacija ni edini odgovor. To rešitev bomo proučili, a trenutno ne moremo izključiti možnosti novega razpisa,« je pojasnil pred novinarji.