Velik človek

To je trenutek, po katerem si bo Amerika zapomnila Johna McCaina

K.M.
26. 8. 2018, 09.17
Posodobljeno: 26. 8. 2018, 10.32
Deli članek:

Ponoči je v 82. letu starosti, štiri dni pred svojim rojstnim dnem, umrl ameriški senator, nekdanji kandidat za predsednika in večletni vojni ujetnik.

Wikipedija
John McCain

Več: Umrl je ameriški senator John McCain

John Sidney McCain se je rodil 29. avgusta 1936 v mornariškem zračnem oporišču Coco Solo na območju Panamskega prekopa, ki je bil takrat pod nadzorom ZDA. Njegov oče in ded sta bila uspešna karierna častnika ameriške mornarice in sta dosegla čin admirala. Mornariško kariero je začel tudi John McCain in jo kasneje spremenil v politično.

Ujetništvo in mučenje v vietnamski vojni

Leta 1967 se je prostovoljno prijavil za služenje v vietnamski vojni, kjer je sodeloval v 23. misijah, dokler ga niso sestrelili nad Hanojem, kjer si je ob pristanku zlomil obe nogi in se skoraj utopil, postal pa je tudi vojni ujetnik. Sicer so ga želeli izpustiti, ko je njegov oče nastopil kot poveljnik ameriških sil za Vietnam, a je McCain to zavrnil in izjavil, da bo izpušen takrat kot vsi ameriški ujetniki. Temu je sledilo dolgoletno trpljenje in mučenje, zaradi katerega si je želel vzeti tudi življenje, na koncu pa so ga iz ujetništva izpustili marca 1973. 

Politična kariera

Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je McCain leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat, kjer je ostal do smrti.

STA
John McCain v družbi Boruta Pahorja.

Prvo predsedniško kandidaturo je vložil leta 2000 in postal ljubljenec medijev, saj se je z novinarji zelo odkrito pogovarjal. V New Hampshiru je premagal izbranca strankinega vodstva Georgea Busha mlajšega, vendar je na koncu podlegel negativni kampanji.

Drugo kandidaturo je vložil leta 2008 proti Obami, ravno v volilni kampanji pa je prišlo do trenutka, po katerem si ga bodo Američani za vedno zapomnili. Takrat 75-letna podpornica McCaina, Cayle Quinnell, mu je v pogovoru rekla, da ne zaupa Obami, ker je le-ta Arabec. McCain je ob tem zgroženo odkimal z glavo in povedal: "Ne gospa. Je spodoben družinski moški in državljan, gre le za to, da se ne strinjava v nekaterih osnovih zadevah." Njegov odziv je bila najbolj svetla točka takratne kampanje, ki jo Američani še vedno označujejo kot civilizacijo ameriške politike. 

Družina

Leta 1965 se je pred vstopom v vietnamsko vojno poročil z nekdanjo manekenko Carol Shepp in posvojil njena sinova Douglasa in Andrewa, rodila pa se jima je še hčer Sidney. Leta 1980 se je ločil in poročil z bogato dedinjo Cindy Lou Hensley, hčerjo distributerja piva Jima Hensleyja, pri katerem se je tudi za nekaj časa zaposlil. S Cindy imata tri otroke - Meghan, Johna Sidneyja in Jamesa, leta 1991 pa sta posvojila siroto iz Bangladeša in ji nadela ime Bridget.