Pomilostitev - nagrada za molk?

VIDEO: Trump z novo taktiko strašenja, napadeni minister pa tokrat ni molčal

T.L.
24. 8. 2018, 08.10
Posodobljeno: 24. 8. 2018, 09.02
Deli članek:

Se mu bo taktika samohvale in zastraševanje z revščino Trumpu obrestovala?

Profimedia
Donald Trump

Po črnem torku, ko so sodni mlini "stisnili" dva nekdanja tesna sodelavca ameriškega predsednika Donalda Trumpa (obsodba Paula Manaforta, Cohen pa je priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje), se ameriški politični analitiki ukvarjajo z možnimi in realnimi posledicami za ameriškega predsednika.

Trump, ki zvesto vztraja pri ponavljanju izjav, da gre za lov na čarovnice, nenehno pa tudi spreminja izjave glede plačila pornostarleti in Playboyevi zajčici, medtem ko so preiskovalci v lovu na dokaze za obtožbo, da je on naročil nezakonita in skrivna izplačila ženskam, se je v intervjuju za njemu naklonjeno televizijsko oddajo Fox and Friends, da bo Američane v svojo vrednost prepričal na drugačen način: s strahom pred revščino. 

Trump je namreč dejal, da bi njegov morebitno uspešen odpoklic s položaja (angl. impeachment) pomenila veliko škodo za ameriško gospodarstvo. Sprva se je čudil, kako bi lahko odpoklicali nekoga, ki opravlja delo sijajno. "Nekaj vam bom povedal: če bi bil odpoklican, bi se po mojem mnenju trg sesul. Mislim, da bi bili vsi zelo revni." Nato se je pohvalil z odličnimi številkami in se pohvalil z izjemnimi rezultati, ki so povezani z odpravo predpisov in znižanjem davkov.  

Analitiki so si enotni, da je tako neposredno potegnjena povezava med revščino in odpoklicem katerega koli predsednika, milo rečeno, pretirana. 

Ostrim Trumpovim puščicam se ni izognil niti ameriški pravosodni minister Jeff Sessions, ki mu zdaj očita, da nikoli ni prevzel nadzora nad pravosodnim ministrstvom. To ni bil prvi Trumpov napad na ministra, s katerim je predsednik nezadovoljen, ker ga ne izključi iz preiskave o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve, se pa je prvič zgodilo, da je sicer poslušni Sessions "udaril nazaj". Izjavil je, da dokler no na položaju, na delovanje ministrstva ne bodo vplivali politični dogodki. Dodal je, da zahteva najvišje standarde in v kolikor niso izpolnjeni, ustrezno ukrepa.

In medtem ko Trump širi nove misli o tem, kako je njegovo predsedovanje nujno za ohranitev ameriške blaginje, pa se borza ni odzvala na zadnje Trumpove težave z obsojenima sodelavcema. V veliki meri ni bilo odziva tudi zato, ker je bilo jasno, da zadnji dogodki še ne bodo zamajali Trumpa na njegovem položaju.

Nagrada za molčečega Manaforta?

In še eno "zanimivo" idejo je želel prodati Trump gledalcem: da bi moralo biti nezakonito, da bi ljudje, ki jim grozi kazenski pregon s sodelovanjem z organi pregona, sklenili dogovor in si v zameno za podane informacije zmanjšali svojo kazen. Vse skupaj je letelo na nekdanjega odvetnika Cohena, za katerega Trump v dneh "po izdaji" ne najde lepe besede. V intervjuju za televizijo Fox je Trump dejal, da je Cohen zanj opravljal "majhne posle", da je zanj delal le "polovični delovni čas" in je imel še dvoje posle. Tudi z drugimi besedami je skušal zmanjšati svojo povezavo s Cohenom in njegovo "vrednost". V intervjuju pa ni izključil možnosti pomilostitve Manaforta. Trump ga je pohvalil, ker je med sodnim procesom in kljub obsodbi molčal.