Joga in petje

Je bil kriv alkohol? Razkrito, kako je v morju preživela deset ur

T.L.
20. 8. 2018, 11.15
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 11.32
Deli članek:

Svetovni mediji poročajo o dogodku, ob katerem je 46-letna Britanka Kay pristala v Jadranskem morju, od koder so jo rešili po desetih urah.

Profimedia
Križarka Norwegian Star.

Svetovni mediji poročajo o Britanki, 46-letni Kay Longstaff, ki je v soboto okoli 23.45 z 92.000 tonske ladje Norwegian Star v severnem delu Jadrana, ki je plula proti Benetkam, padla v morje. V morju je preživela deset ur, iz vode pa jo je rešila hrvaška obalna straža. Kot smo poročali, je hrvaško obrambno ministrstvo začelo z reševalno akcijo ob sončnem vzhodu okoli 6.30, žensko pa so s pomočjo letala pilatus PC-9 opazili ob 9.45.

Kay je sicer stevardesa, ki je nekoč delala za letalsko družbo Virgin Atlantic, zdaj pa dela na zasebnih letalih in zadnja leta živi na španski Costa del Sol. The Sun poroča, da naj bi Britanka večer preživela ob pitju alkohola. Ker so križarke oblikovane na način, da preprečijo možnosti padcev potnikov v morje, poleg tega pa so opremljene z nadzornimi kamerami, zaenkrat javnost še ne ve, kako se je Britanka sploh znašla v morju: ali je vanj res padla, kot je zatrdila po reševalni akciji medijem, ali pa vanj celo skočila. Njeno izginotje so na križarki opazili okoli polnoči, posadka je takoj sprožila alarm in začela z iskanjem pogrešane.

Po uspešni reševalni akciji hrvaške obalne straže so Britanko odpeljali v bolnišnico v Puli, iz bolnišnice pa so jo spustili že istega dne. 

Joga, petje in toplo morje

Eden od reševalcev je medijem povedal, da mu je Kay zaupala, kako je preživela deset dolgih ur v morju: telesno je bila dobro pripravljena zaradi joge, s katero se ukvarja, da pa ji do živega ne bi prišel mraz, pa je prepevala. V času padca v morje, ki je v tem času precej toplo z okoli 20 stopinjami Celzija, je bila Kay oblečena le v kratke hlače iz džinsa in majico brez rokavov. Primer: če bi Kay padla v morje, ki bi imelo le 5 stopinj Celzija, ne bi preživela v vodi niti ene ure ...

Predstavnik hrvaškega ministrstva za pomorske zadeve David Radas je ob tem povedal, da so bili v času reševanja ves čas v stiku z osebjem križarke. S pomočjo nadzornih kamer so lahko ugotovili točen čas, ko je Kay pristala v morju, in na podlagi izračunov lažje omejili območje iskanja pogrešane. 

Kayini prijatelji so presrečni. Na njenem facebooku je eden od njih zapisal: "Tako vesel sem, da si v redu in da si dovolj močna, da si preživela ta grozljiv dogodek. Bodo blagoslovljena ... zelo me veseli, da si v redu."

Še en zapis: "Moj bog, Kay! Veseli me, da si v redu, nisem verjel očem.

So pa se oglasili tudi drugi, Kay manj naklonjeni ljudje. Zanimajo jih okoliščine njenega padca, nekateri pa jo obtožujejo, da se je vse skupaj zgodilo zaradi prevelike količine alkohola, ki ga je zaužila.

Ali bo kdaj javnost izvedela, kaj so posnele nadzorne kamere v trenutku padca Britanke, pa lahko zaenkrat le ugibamo.