Lahko bi bil 39 žrtev

"Rešil sem se po čudežu": prva fotografija moškega, ki je smrti zrl v oči

T.L.
17. 8. 2018, 08.58
Posodobljeno: 17. 8. 2018, 09.13
Deli članek:

Fotografije zelenega tovornjaka, ki se je viaduktu Morandi zaustavil tik breznom, ki je zazevalo po zrušenju dela viadukta, je obšla svet takoj po tragediji. Zdaj je za britanski časnik spregovoril voznik tovornjaka.

Reuters
Luigi je zbežal s podirajočega se viadukta.

Vso razsežnost tragedije ob zrušenju dela viadukta v Genovi je zajela fotografija, ki prikazuje zeleni tovornjak, ki se je zaustavil tik pred več desetmetrsko globino, v kateri je življenje po zadnjih podatkih izgubilo najmanj 38 ljudi. "To je zagotovo najsrečnejši človek na svetu," so na družbenih omrežjih pisali uporabniki ob deljenju fotografije. In res. To priznava tudi Luigi Fiorillo, 37, voznik zelenega tovornjaka, ki je o grozljivi in nepozabni izkušnji na viaduktu, ko je dobesedno zrl v oči smrti, zdaj spregovoril za britanski Daily Mail. Njegov tovornjak je namreč eno od redkih vozil na porušenem viaduktu, le nekaj sekund ga je ločilo od tega, da bi se v zgodovino zapisal kot 39 žrtev tragedije. 

Profimedia
Pretresljiv pogled na prizorišče tragedije.

Luigi je oče štirih otrok in tudi sam pravi, da je smrti zrl v obraz. Na zavore dostavnega tovornjaka je stopil še pravi čas, da se je ustavil in lahko le nemo opazoval, kako se pred njegovimi očmi ruši viadukt. Skupaj s konstrukcijo pa so v globino padala tudi vozila drugih voznikov na viaduktu. Sodelavci v genovskem dostavnem podjetju Damonte Trasporti pravijo, da je Luigi priden in delaven, da pa je po dogodku v šoku. 

Sicer precej zgovoren voznik je za Daily Mail zdaj povedal, kaj se je odvijalo pred njegovimi očmi. "Smrti sem na viaduktu Morandi gledal v oči. Rešil sem se po čudežu," je dejal. "Videl sem avto, ki me je prehitel po levi, pred sabo sem imel drugo vozilo. Videl sem vozila pred mano, ki so padala (z viadukta). Pohodil sem zavoro in se ustavil. Skušal sem prestaviti v vzvratno prestavo. Ampak nisem mogel, zato sem skočil ven, stopil nazaj za en meter in videl, kako blizu prepada sem. Nato sem tekel," je precej skopo dogajanje opisal sicer zgovorni voznik. Njegov dostavni tovornjak je ostal na viaduktu nepoškodovan. 

Luigi trenutno doma okreva po preživetem šoku, njegova šefinja ga pri tem povsem podpira, saj razume, kakšen šok je preživel, hkrati pa je hvaležna, da je z njim vse v redu. 

V času tragedije na viaduktu se je Luigi peljal domov, saj je opravil vse dostave, predvidene za usodni torek. 

Reuters
Luigi je z viadukta zbežal.