družina Kim

Mladi atentatorki nista prepričali sodnika, a tudi tožilstvo ga ni

B.K.
16. 8. 2018, 10.47
Posodobljeno: 16. 8. 2018, 11.00
Deli članek:

Še vedno ne morejo dokazati, da je šlo za politični atentat.

Reuters
Obotženi Doan Thi Huong (levo) in Siti Aisyah.

25-letna Indonezijka Siti Aisyah in 29-letna Vietnamka Doan Thi Huong naj začneta s pripravo obrambe, je sporočil malezijski sodnik Azmi Ariffin, ki vodi primer umora Kim Džong Nama, brata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki je februarja lani preminil, po napadu z živčnim strupom VX.

Spomimo. Napad na Kim Džong Nama se je zgodil na letališču v malezijskem Kuala Lumpurju. Do severnokorejca je pristopila mlada neznanka, ga z dlanmi podrgnila po obrazu in zbežala. Na varnostnem videoposnetku je videti tudi drugo dekle, ki je po incidentu prav tako zbežala.

Čeprav naj bi v Kimov umor bila vpletene severnokorejska tajna služba, so malezijske oblasti uspele prijeti le omenjeni dekleti, ki pa sta se po aretaciji izgovarjali na nevednost. Mislili naj bi namreč, da gre za televizijsko potegavščino, kjer bosta Kimu povzročili nekaj nevšečnosti z dražečo tekočino. A mladenki sta na dlaneh nosili živčni strup.

Facebook
Vietnamka Doan Thi Huong

Osumljenki se bosta tako zagovarjali na sojenju, ki bo potekalo med letošnjim novembrom in februarjem drugo leto. Tožilstvo trdi, da je iz posnetkov jasno videti, da sta mladenki vedeli, da imata na rokah strupeno snov, saj sta po napadu stekli v toaletne prostore, kjer sta si dlani nemudoma umili, nato pa zbežali iz letališča.

Sodnik Ariffin je sicer prav tako bolj naklonjen interpretaciji tožilstva, čeprav priznava da to ni uspelo zbrati dovolj dokazov, da bi dokazalo, da je pri napadu šlo za politični atentat. A prav tako je po njegovem mnenju neprepričljiva zgodba, da naj bi šlo za TV potegavščino, saj na kraju ni bilo televizijske ekipe.

Profimedia
Kim Džong Nam