Svarilo

Pripravite se: do leta 2022 še posebej visoke temperature

R.T.
15. 8. 2018, 15.25
Posodobljeno: 15. 8. 2018, 15.51
Deli članek:

Eno pomembnejših vprašanj v prihodnjih letih bo, kako se bomo soočali z vse višjimi temperaturami in vročinskimi valovi.

Profimedia
Nedavni vročinski valovi so upočasnili življenje v Veliki Britaniji in delih Evrope, tudi pri nas.

O vročinskih valovih so v zadnjih dneh poročali s številnih delov Evrope in sveta, tudi pri nas smo si lahko komaj oddahnili po koncu prvega daljšega vročinskega valu, ki smo ga dočakali v tem poletju. Raziskovalci pa opozarjajo, da se moramo v prihodnjih letih na vročinske valove in višje temperature ozračja kar navaditi. V naslednjih štirih letih, med leti 2018 in 2022, bodo vročinski valovi sestavni del našega vremena.

Zaradi naravnega segrevanja in globalnega segrevanja, za katerega je odgovoren človek, bo v prihodnjih letih toplotna obremenitev za ljudi še višja. 

Raziskovalci so ugotovili, da bodo povprečne temperature tal in morja po vsem svetu med leti 2018 in 2022 "nenormalno visoke", pri čemer bo zaradi kombinacije naravnega segrevanja in podnebnih sprememb, za katere je odgovoren človek, povečana verjetnost "ekstremnih toplih dogodkov". 

"Zahvaljujoč globalnemu segrevanju je velika verjetnost, da bo ozračje v naslednjih petih letih bistveno toplejše od trenutnega", je zapisano v študiji britanskih in nizozemskih raziskovalcev in je bila objavljena v znanstveni publikaciji Nature Communications. Visoke temperature pripisujejo globalnemu segrevanju podnebja, za katerega je odgovoren človek, in naravnemu dvigu temperature Zemljine površine. 

Raziskava je bila opravljena pred letošnjimi vročinskimi valovi, saj so avtorji zdaj objavljeno poročilo, v katerem so pravilno napovedali, da je za leto 2018 "visoka verjetnost za toplotne anomalije", v recenzijo reviji oddali že januarja letos. 

Nova tehnika, ki so jo avtorji uporabili za izdelavo napovedi, se imenuje Procast (Verjetnostna napoved) in skuša racionalizirati inherentno kaotično vedenje sistemov (naravna nihanja), aktualne razmere, poleg tega pa vključuje zbiranje informacij preteklih sprememb.