Podvojene carine

Erdogan vrača udarec Trumpu

T.L./STA
15. 8. 2018, 10.12
Posodobljeno: 15. 8. 2018, 10.15
Deli članek:

Tako bodo sedaj carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Profimedia
Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan sta na bojni nogi.

Turčija je zvišala carine na uvoz številnih ameriških proizvodov. Gre za odziv na ameriške sankcije proti Ankari, zaradi katerih je v zadnjih dneh močno upadla vrednost lire, navaja danes objavljeni odlok.

Odločitev o zvišanju carin je bila sprejeta povračilno "v odgovor na zavesten napad ameriške administracije na naše gospodarstvo", navedbe turškega podpredsednika Fuata Oktaya povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zvišanja carin so bila objavljena v danes objavljenem odloku, ki ga je podpisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turčija se s tem odziva na potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je podvojil ameriške carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Članici zavezništva Nato sta se namreč zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki so ga pridržale turške oblasti.

Napetosti in dvig ameriških carin so močno prizadeli vrednost turške lire. S tem se je razširil strah, da je država na robu gospodarske krize, ki bi se lahko razlila po Evropi.

Erdogan je krizo večkrat označil za "gospodarsko vojno" in napovedal, da bo Turčija v tej vojni zmagala.

Turčija je v svojem povračilnem ukrepu prav tako podvojila obstoječe carine na ameriško blago. Tako bodo sedaj carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Novo zaostrovanje odnosov pa ni prizadelo vrednosti lire, ki je danes nekoliko okrevala. Zjutraj je bila lira pri okoli šestih dolarjih oziroma 6,8 evra. Dno je sicer v ponedeljek dosegla pri 7,24 lire za dolar in 8,12 lire za evro.