Oblečeni v črno

VIDEO: Mladina zažigala avtomobile in obračunavala s policisti

J.P./STA
14. 8. 2018, 10.38
Posodobljeno: 14. 8. 2018, 15.03
Deli članek:

Na jugozahodu Švedske so domnevno mladi ponoči zažgali več deset avtomobilov in napadli policijo.

Zajem zaslonske slike
Tako so goreli avtomobili.

O požigu avtomobilov so poročali tudi iz krajev Lysekil in Falkenberg. Največ avtomobilov je zgorelo na okoli 20 lokacijah v drugem največjem švedskem mestu Göteborg v ponedeljek pozno zvečer. V incidentih ni bil nihče poškodovan.

Policija zaenkrat domneva, da so se vandali organizirali preko družbenih omrežij. V Göteborgu so aretirali dve osebi, stari 16 in 21 let, ki ju bodo danes zaslišali.

Očividci poročajo, da so avtomobile zažigali zamaskirani v črno oblečeni mladi. Storilci so v manjših skupinah hiteli od avtomobila do avtomobila, razbijali okna, v avtomobile zlivali gorljivo tekočino in jo nato zažgali.

Čez tri tedne se bodo Švedi odpravili na volišča, izpostavljajo tuji mediji. Obstaja povezava?

Strašljive razmere

Policija zaenkrat po navedbah tiskovne predstavnice Ulle Brehm še ne izključuje možnosti dogovorjene akcije, verjetno po spletnih družbenih omrežjih, dodatnih podrobnosti pa še ne želi razkrivati, a je eden od policistov v Göteborgu označil razmere za zelo strašljive.

Švedski premier Stefan Löfven je za švedski javni radio obsodil napade. "Stvari uničujete sami sebi, svojim staršem in svojim soseskam," je dejal. Po njegovi oceni so bili napadi usklajeni, "skoraj kot vojaška operacija". Do vandalizma sicer prihaja v času pred splošnimi volitvami 9. septembra.
Požiganje avtomobilov sicer ni novost na Švedskem. V predmestjih Stockholma predvsem mladina skoraj dnevno zažiga avtomobile. Lani so sicer na Švedskem namenoma požgali 1457 avtomobilov, leta 2016 pa 1641.