Sankcije

ZDA blago proti Rusiji zaradi novičoka

G.G./STA
9. 8. 2018, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2018, 07.17
Deli članek:

Zaradi domnevnega napada z živčnim plinom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala bodo ZDA uvedle sankcije proti Rusiji.

Reuters
Preiskava v Salisburyju ob zastrupitvi Skripala.

Marca letos sta se v britanskem Salisburyju zastrupila nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julia. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok, namazanim na kljuko vhodnih vrat njune hiše. Britanci so krivdo pripisali Rusiji, katere predsednik Vladimir Putin je Skripalu v preteklosti že grozil.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert je dejala, da so obveščevalne službe ZDA potrdile, da je Rusija uporabila kemično ali biološko orožje v nasprotju z mednarodnim pravom. Sankcije zajemajo sicer le prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje, kar pomeni, da ne bo velikega učinka.

Še posebej zato, ker bodo možne izjeme, kar zadeva vesoljske polete in zračni potniški promet. State Department ugiba, da bi lahko sankcije Rusijo vseeno stale več sto milijonov dolarjev. Še ostrejše sankcije pa naj bi bile sprejete po 90 dnevih, če Rusija ne bo dala zanesljiva zagotovila, da kaj podobnega kot v Salisburyju več ne bo počela in če ne bo dovolila mednarodnih inšpekcij svojih kemičnih in bioloških zmogljivosti.

Zaradi ameriških sankcij si je najbolj oddahnila Velika Britanija, ki je zaradi odnosa predsednika ZDA Donalda Trumpa do Rusije in Putina mislila, da izgublja pomembnega zaveznika.