Dva neozdravljivo bolna otroka, stara devet in enajst let, sta do zdaj najmlajši osebi, ki sta bili deležni medicinske pomoči pri umiranju oziroma evtanazije, je razkrilo poročilo, ki ga je 17. julija objavil belgijski odbor strokovnjakov, odgovoren za področje evtanazije. Obema otrokoma, sicer terminalnima bolnikoma z rakom, so odobrili pravico do smrti in jima vbrizgali smrtonosno injekcijo. 

Leta 2014 sprejet belgijski zakon na področju evtanazije določa, da so do nje upravičeni tisti bolniki, ki trpijo za neozdravljivo boleznijo ter so pri tem podvrženi hudemu trpljenju in bolečinam. Zanjo se morajo odločiti sami, hkrati je treba dokazati, da odločitev razumejo in se njenih posledic zavedajo. V primeru otrok je potrebno tudi soglasje staršev.

Poročilo je razkrilo, da so v Belgiji v letih 2016 in 2017 s smrtonosno injekcijo v onostranstvo sicer pomagali trem otrokom, je v ponedeljek poročal časnik The Washington Post. Tretji je bil star 17 let. Za časnik je spregovoril tudi član odbora za evtanazijo Luc Proot, ki je pojasnil, da je bilo duševno in fizično trpljenje teh otrok tako strašansko, da ima občutek, da so naredili dobro stvar. Mnenja glede tega zakona tako v strokovni kot v splošni javnosti so še vedno deljena. Medtem ko ena stran trdi, da gre za izjemne primere, saj da se bo za smrt samovoljno odločilo zelo malo število otrok – v šestih letih pred letom 2014, ko so ga sprejeli, je za evtanazijo denimo zaprosila samo ena oseba, ki je bila mlajša od 20 let – so nasprotniki prepričani, da je z vključitvijo otrok zadeva šla mnogo predaleč. Poročilo še razkriva, da se je v Belgiji v letih 2016 in 2017 za evtanazijo skupaj odločilo 4337 odraslih oseb, večina med njimi je trpela za neozdravljivim rakom.