Dokumentirano

FOTO: Tako so fanatiki Islamske države pripravljali teroristični napad v Barceloni

R.T.
8. 8. 2018, 09.19
Posodobljeno: 8. 8. 2018, 12.02
Deli članek:

Avgusta 2017 so svet pretresli teroristični napadi v Barceloni in Kataloniji. Ubitih je bilo 16 ljudi.

Policia Municipal de Madrid
Younes Abouyaaqoub in Youssef Aalla

Džihadisti so smrt sejali s kombijem in rezili, potem ko je 16. avgusta 2017 eksplozivna telesa ponesreči razneslo.

Proizvodnjo so imeli v Alcanarju, atmosfero pa razkrivajo pred kratkim objavljene fotografije. K sreči je nekaj šlo narobe, sicer bi napadi lahko bili veliko hujši.

Policia Municipal de Madrid
Eksploziv so nameravali namestiti v najete kombije.

Sprememba taktike

Policia Municipal de Madrid
Youssef Aalla

Policia Municipal de Madrid
Mohamed Hichamy, Youssef Aalla in Younes Abouyaaqoub

Policia Municipal de Madrid
Younes Abouyaaqoub

Džihadisti so tako bili primorani spremeniti taktiko. Naslednji dan so v Barceloni s kombijem zapeljali v množico, ubili 13 in ranili več kot 100 ljudi. Enega moškega so zabodli in z njegovim avtom zapeljali v policijsko barikado, v Cambrilsu pa z avtomobilom pokončali žensko in ranili več ducatov ljudi. Napad se je končal 18. avgusta, ko je Younes Abouyaaqoub padel pod streli policistov. Poleg njega so na fotografijah še Youssef Aalla, Omar Hichamy, Mohamed Hichamy in Mohamed Houli Chemlal. Aalla je umrl v eksploziji v Alcanarju, Omarja in Mohameda Hichamyja so v Cambrilsu pokončali policisti. Preživel je le Chelal, ki čaka na razsodbo sodišča.

Policisti domnevajo, da so teroristi nameravali v vzglavnike natrpan eksploziv "zložiti" v eno veliko ali pa tri manjše bombe, te pa detonirati v najetih kombijih. Poleg eksploziva so preiskovalci našli še 120 plinskih jeklenk, v navezi s katerimi bi eksploziv bil še bolj smrtonosen. V "manufakturi" so bili še žeblji, vijaki in kosi železa, ki bi služili kot šrapnel, ter 19 ročnih granat in samomorilski jopič.

Kradli in prodajali

Fotografije so teroristi naredili sami. Španski časnik El Pais piše, da so prodali zlatnino sorodnikov in kradli, da so lahko financirali svojo nakano. Preiskovalci pa so poleg fotografij našli tudi posnetke. MailOnline poroča, da so na njih grozili: "Trpite, sovražniki Alaha" in "Vsak gram tega železa bo šel v vaše glave ali glave vaših otrok in žena" ter "To je strup, ki ga bomo dali okusiti sovražnikom Alaha".

Sojenje še traja

V Španiji poleg Chemlalu sodijo še Drissu Oukabirju, ki je obtožen, da je najel kombi, uporabljen v napadu. Salh El Karib in  Mohamed  Aalla sta bila pozneje zaradi pomanjkanja dokazov pogojno izpuščena na prostost.