Napetosti

Italijansko koalicijo razdvajajo rasistični napadi in reference na fašizem

B.K.
1. 8. 2018, 13.25
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 13.43
Deli članek:

Prve sledi razkola se kažejo v nestabilni koaliciji skrajno desne Lige in populističnega gibanja Pet zvezd.

Reuters
Voditelja koalicijskih strank se še vedno razumeta, a med članstvom vre nezadovoljstvo.

Italijo pretresa serija napadov na migrante. Nekateri polsanci in člani gibanja Pet zvezd za to krivijo skrajno desno Ligo in njenega voditelja Mattea Salvinija, ki v vladi zaseda mesto notranjega ministra, poroča portal Financial Times.

Salvini je v nedeljo, na rojstni dan italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija na twitterju zapisal: "Toliko sovražnikov, toliko časti." Zapis, ki spominja na staro fašistično geslo "mnogo sovražnikov, veliko časti," naj bi po mnenju nekaterih poslancev vzpodpudil napad na 22-letno italijansko metalko diska Daisy Osauke, ki jo je v nedeljo zvečer neznanec v predmestju Turina napadel z jajcem. Atletinja je v napadu utrpela poškodbo očesa.

Reuters
Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

To je sicer že tretji napad nad migranti v preteklem tednu dni. Prejšnji teden je skupina najstnikovv Palermu pretepla 19-letnega migranta iz Senegala, konec tedna pa so neznanci do smrti pretepli Maročana, v vasi nedaleč od talijanske prestolnice.

Konflikt med Ligo in gibanjem Pet zvezd je bil sicer v zamejeni obliki prisoten že ob formiranju vlade, po nedavnih napadih pa se je ta le še povečal.

"Ne moremo se delati, da ne vidimo, kaj se dogaja. Vsi smo odgovorni za to, da ustvarimo branik pred tovrstnimi nedopustnimi in zlobnimi dejanji, najprej tako, da ne ponavljamo sloganov iz temnih časov naše zgodovine," je Salvinija napadel Vincenzo Spadafora, podsekretar gibanja v kabinetu predsednika vlade Giuseppeja Conteja.

"Nenehno prikazovanje drugačnega kot vzroka za vsako zlo spodbuja te nevedne rasistie, da pridejo na plano," pa je denal senator iz vrst gibanja, Matteo Mantero.

Reuters
Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Nezadovoljnim glasom pa se ni pridružil vodja gibanja Pet zvezd Luigi Di Maio, ki je Salviniju stopil v bran in dejal, da je primer napada na Daisy Osakue zlorabljen v politične namene.

Atletinja je sicer prepričana, da se stanje v Itaiji glede ksenofobije slabša: "V preteklosti sem bila žrtev žaljivk, a sedaj vidim v tej državi napetosti, ki povezujejo predsodke s frustracijami, kar včasih vodi do ekstremnih incidentov," je dejala.