Svet

VIDEO: Barbarsko, pokojnim ne pustijo v grob

S.R.
1. 8. 2018, 11.33
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 11.38
Deli članek:

V kitajski provinci Jiangxi so začeli izvajati strogo politiko, ki določa, da svojci pokojnih ne smejo pokopati, temveč jih morajo sežgati.

YouTube
Številni iz kljubovanja zlezejo v krsto.

Pristojni organi na jugovzhodu Kitajske so v skladu s kontroverzno politiko »nič pokopov« zasegli, v številnih primerih izkopali in nato uničili veliko količino krst. Oblasti v provinci Jiangxi želijo lokalno prebivalstvo prisiliti, da posmrtne ostanke svojcev kremirajo. Revni prebivalci na podeželju za drage krste in pogrebe namreč pogosto zapravijo pravo bogastvo, za katerega si več let trgajo od ust.

Politika je domnevno namenjena zagotovitvi bolj »okolju prijaznih« praks, a kritiki opozarjajo, da je cilj bržkone prej ohranjanje zemljišč. Po njej so udarili celo državni mediji v Pekingu, ki so jo označili za »barbarsko.«

Izkopali najmanj eno osebo

Oblasti so sporno politiko začele izvajati aprila letos, samo v prejšnjem mesecu pa so zasegli več kot 5000 krst. Izkopali so tudi najmanj eno osebo, ki so jo svojci v nasprotju z novo politiko pokopali na tradicionalen način.

Starejši ljudje v številnih vaseh krste, za katere odšetejo tudi zadnje novce, hranijo kar doma. Verjamejo namreč, da bodo s tem, ko bodo na smrt pripravljeni, nagrajeni z daljšim življenjem. Videoposnetki s kitajskih družabnih omrežij razkrivajo, da uradniki krste iz njihovih domov kljub uporu lastnikov - nekateri iz kljubovanja denimo zlezejo kar v krsto - jemljejo tudi na silo. Ko jih zasežejo, jih spravijo na kup in jih uničijo z bagri. Družine, ki krste predajo prostovoljno, so deležne odškodnine, uporniki pa ostanejo brez svojega večnega počivališča in brez denarja, nekaterim pa grozijo celo kazni.