Grupa Vagnera

Ruska paravojaška skupina obračunala z novinarji

B.K.
1. 8. 2018, 10.51
Posodobljeno: 1. 8. 2018, 10.53
Deli članek:

Plačanci so ubili tri ruske novinarje, ki so v Srednjeafriški republiki snemali dokumentarec o ruski paravojaški skupini.

Facebook
Aleksander Rastorguev.

Grupa Vagnera je ruska paravojaška skupina, ki deluje na tujih ozemljih. Skupina, ki bi naj bila povezana z ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom, sicer tesnim zaveznikom predsednika Vladimirja Putina, ima okoli 6.000 članov, aktivna pa je bila na bojiščih v Siriji, Ukrajini, Sudanu in od letos tudi v Srednjeafriški republiki (SAR).

Ruski novinar Orhan Džemal je v družbi režiserja Aleksandra Rastorgueva in snemalca Kirila Radčenka v tej afriški državi snemal dokumentarec o omenjeni paravojaški skupini. Ko so se v torek iz terena vračali proti metropoli Bangui, so jim neznanci postavili zasedo, ustavili njihovo vozilo ter vse tri umorili.

Revna Srednjeafriška republika, ki ima sicer mnogo naravnih bogastev v obliki rudnin, je že več let zavita v nasilje. Od leta 2013 je tako bilo v spopadih ubitih več 1000 ljudi, izseljenih pa okoli pol milijona.

Vlada trenutno nadzira le okoli 20 odstokov države, vključno z glavnim mestom Bangui, medtem ko ostale dele ozemlja nadzirajo raznorazne krščanske in islamske milice.

Kaos v državi je sicer dobro izkoristila Rusija, ki oboroženim silam te države ponuja trening in opremo. Decembra lani naj bi ruska vlada tako vojski SAR podarila večje količine lahkega orožja, očitno pa je na bojišča napotila tudi neuradne milice.