Voznikom, ki bodo danes potovali preko najbolj obremenjenih mejnih prehodov med Hrvaško in njenimi sosedami, bo Hrvaška turistična skupnost (HTZ) delila vodo. Kot so napovedali, bodo vodo ponujali julija in avgusta ob vikendih v prometnih konicah na štirih mejnih prehodih s Slovenijo, kot tudi na dveh na meji s Črno goro in Srbijo.

Vodilni hrvaške turistične skupnosti bodo danes po 10. uri osebno delili vodo na mejnem prehodu Sečovlje s Slovenijo, so napovedali na HTZ. Pričakujejo, da bodo v nekaj urah danes in v nedeljo razdelili približno 4500 plastenk z vodo.

Isti vikend lani je čez mejni prehod Sečovlje na Hrvaško vstopilo več kot 8800 vozil, v katerih je bilo prek 36.500 potnikov, medtem ko je državo zapustilo skoraj 5600 vozil in približno 23.300 potnikov.

Istočasno bo akcija hrvaških turističnih delavcev danes stekla tudi na mejnih prehodih Jelšane, Obrežje in Gruškovje ter pri cestninski postaji Lučko pri Zagrebu, ki je znana po neznosni gneči v poletnih mesecih. Voda bo na voljo tudi na prehodih Karasovići s Črno goro in Bajakovo s Srbijo.

Poleg vode bodo delili letake o zdravstvenem in navtičnem turizmu na Hrvaškem, so dodali.

"Cilj akcije je predstaviti Hrvaško kot državo ljubeznivih in dobrih gostiteljev ter se zahvaliti številnim gostom, ki so za svoje počitnice izbrali hrvaške turistične kraje," so še zapisali v napovedi akcije.