Svet

Italijani zahtevajo, da tudi druge države prevzamejo migrante

G.G./STA
20. 7. 2018, 16.58
Posodobljeno: 20. 7. 2018, 16.59
Deli članek:

Italija si želi, da bi tudi druge države članice EU odprle svoja pristanišča za ladje mednarodne misije Sophia, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante.

Reuters
Migranti čakajo na dovoljenje za izkrcanje v pristanišču Pozzallo na Siciliji.

Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi je pisal visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini. Zahteva revizijo misije Sophia v Sredozemskem morju.

Rim med drugim zahteva še, da druge članice prevzamejo migrante v okviru misije, saj te sedaj avtomatično prepeljejo v italijanska pristanišča.

Poziv Italije so že v sredo obravnavali v političnem in varnostnem odboru EU, a niso dosegli dogovora, posvet pa bodo nadaljevali danes.

Italijanska vlada, ki jo sestavljata Liga in Gibanje pet zvezd, je že zaprla svoja pristanišča za ladje nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante. Želijo pa da bi libijska obalna straža prevzela vodenje ter prestregla več migrantov in jih vrnila v Libijo. V okviru operacije Sophia sicer tudi usposabljajo libijsko obalno stražo.

Oblikovanje kriznega odbora EU

Italijanski premier Giuseppe Conte je ta teden v pismu predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta, Jeanu-Claudu Junckerju in Donaldu Tusku, predlagal oblikovanje kriznega odbora EU, ki bi skrbel za porazdelitev migrantov, ki v Evropo pridejo po morju, med članicami povezave. V Bruslju so predlog italijanskega premiera pozdravili.

Mednarodno priznani libijski premier Fajez Seradž je medtem zavrnil predlog EU, da bi v državi vzpostavili centre, kjer bi obravnavali prošnje za azil. Pred tem so takšne centre že zavrnili v Egiptu, Maroku in Tuniziji.