ladja z zakladom

Vlagatelje zaradi govoric zagrabila zlata mrzlica

S.R./STA
20. 7. 2018, 14.35
Posodobljeno: 20. 7. 2018, 14.40
Deli članek:

Južnokorejsko zagonsko podjetje Shinil Group je ta teden sporočilo, da so v Japonskem morju blizu otoka Ulleung našli potopljeno rusko ladjo, na kateri naj bi bila velika količina zlata.

Profimedia
Regulator vlagateljem priporoča previdnost.

Podjetje je sporočilo, da so na dnu Japonskega morja na globini 426 metrov našli ladjo ruske carske mornarice, ki je potonila pred več kot 100 leti. Na križarki Dmitrij Donskoj, ki jo je leta 1905 potopila posadka med pomorsko bitko z japonsko vojno mornarico, naj bi bilo po navedbah omenjenega start-upa za 110 milijard evrov zlata.

Novica je sprožila astronomsko rast delnic podjetja. Kritiki opozarjajo, da je leta 2003 neko podjetje že sprožilo investicijski balon z govoricami o najdbi te ladje, vendar ni nikoli nič dvignilo z dna morja in končalo v bankrotu.

Delnice družbe Jeil Steel, v kateri je ustanovitelj Shinil Group kupil veliki delež, so sprva poletele v nebo, a je v četrtek njihova vrednost padla za 20 odstotkov, danes pa še za 30. Južnokorejski finančni regulator je zato izdal opozorilo. "Kar zadeva projekt reševanja ladje z zakladom, vlagateljem priporočamo previdnost, saj tvegajo velike izgube, če se zanašajo na govorice," so sporočili in dodali, da je lahko širjenje napačnih informacij ali neutemeljenih govoric o "ladji z zakladom" kaznivo dejanje.

Regulator je opozorilo objavil, ko je Shinil Group vlagateljem začela prodajati virtualne kovance z obljubo o velikih donosih, ko bodo ladjo dvignili z dna.