Nepričakovano povabilo

Putin pušča Trumpa v negotovosti, Rusi srečanje "še predelujejo"

T.L./STA
20. 7. 2018, 13.05
Posodobljeno: 20. 7. 2018, 13.10
Deli članek:

Vendar pa so načeloma odprti za novo srečanje med Putinom in Trumpom.

Profimedia
Trump in Putin v Helsinkih.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je danes v Moskvi izjavil, da je Rusija načeloma pripravljena na novo srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. "A najprej moramo predelati srečanje v Helsinkih in razumeti, kaj sta oba predsednika dosegla," je dejal in dodal, da ohranjanje stalnega dialoga terja obojestransko razumevanje.

Antonov je s temi besedami komentiral nepričakovano Trumpovo vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na jesenski obisk v Washington. Kremelj se na vabilo za zdaj uradno ni odzval.

Trump se je po ponedeljkovem vrhu s Putinom v finski prestolnici v ZDA soočil z ostrimi kritikami, ki so šle čez strankarske meje. Ameriški predsednik je namreč na skupni novinarski konferenci javno podvomil v ugotovitve ameriških obveščevalcev o vpletanju Rusije v volitve v ZDA leta 2016, kar je sicer kasneje zanikal in dejal, da se mu je zareklo.

V minulih dneh je nato podal še več spornih izjav in po vseh težavah, ki jih ima doma zaradi vrha s Putinom, s katerim se je v nasprotju z nasveti praktično vseh okrog njega sestal na štiri oči za dve uri le s prevajalcema, je sedaj brez vednosti sodelavcev ruskega predsednika povabil še na obisk ZDA v septembru.