Vesolje

Pripravite se na najdaljši lunin mrk v zadnjih 100 letih

B.K.
20. 7. 2018, 09.12
Posodobljeno: 21. 7. 2018, 09.40
Deli članek:

Noč bo 27. julija še posebej temna. Zgodil se bo namreč lunin mrk, ki bo le štiri minute krajši od najdaljšega možnega.

Reuters
Luna dobi rdečkasto svetlobo z Zemlje.

astro.washington.edu

Zemljina senca je sestavljena iz dveh delov - temnejša notranja senca in svetlejša, okolna polsenca. Ko na luno pade polsenca, ustvari zelo subtilen mrk. Ko nanjo pade Zemljina senca pa se zdi, kot da bi nekdo odgriznil del našega satelita.

Luna se bo v Zemljini senci skrivala eno uro in 43 minut, celoten proces mrka pa bo skupno trajal skoraj štiri ure. A sij, ki jo bo obkrožal, ne bo brezbarven, poudarjajo astronomi. Na Zemlji bomo ponekod videli grozljivo rdečkast odboj svetlobe.

Prihodnji petek 27. julija bo 4,5 milijard let star Mesec ponovno zašel v Zemljino senco. Zgodil se bo lunin mrk, ki pa bo tokrat imel poseben rdeč sijaj.

Lunin mrk se zgodi, ko je Zemlja natanko med luno in soncem. Naš planet tako prepreči, da bi sončeva svetloba neposredno osvetljevala luno, ta pa zato za človeške oči izgine iz neba.

A tudi ob mrku luna odbija svetlobo, le da ta ne pride neposredno od sonca, ampak se najprej odbije od Zemlje. In ker ima naš planet atmosfero, zaradi katere se svetlobni žarki lomijo, tudi svetloba spremeni barvo.

NASA
Takole pa bi, ob luninem mrku, bila vidna Zemlja, če bi jo opazovali z lune.

Zemljina atmosfera je bogata z dušikom. Ta belo sončevo svetlobo, ki vsebuje vse barve, razlomi in razprši modri spekter. Zato je čez dan nebo za človeške oči obarvano modre barve.

Ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu pa je svetloba, ki doseže naše oči bolj temeljito razpršena, tako zelo, da je modra barva skoraj popolnoma odsotna. Naše oči zaznajo le rdeče in rumene odtenke.

To je tudi razlog, zakaj bo petkov lunin mrk okrašen z rdečo krono. Ko se bo sončeva svetloba od Zemljine atmosfere odbila v luno, bo ta svetloba večinoma rdečkasta in luna, ki je brez atmosfere, jo bo v celoti odbila nazaj in za naše oči postala 'krvava luna.'

Kdaj in kje opazovati petkov lunin mrk?

NASA
Polnejši mrk bo viden tam, kjer so odtenki sive svetlejši.

Severna in srednja Amerika, Grenlandija in sever Sibirije luninega mrka tokrat ne bodo videli. V popolnosti bo viden v južni in srednji Aziji, na bližnjem vzhodu ter v večjem delu Afrike. V Evropi pa bo viden delni mrk, ki bo polnejši proti jugu kontinenta.

V Zemljino polsenco bo luna začela vstopati v petek ob 20.24 po našem času, dokončno pa bo iz nje izstopila 19 minut čez polnoč v soboto. Mrk se bo začel ob 21.30, končal pa ob 23.13, v tem času bo luna tudi spremenila barvo.