Afera Skripal

Britanci pravijo, da so na sledi atentatorjem na dvojnega agenta

G.G.
19. 7. 2018, 07.29
Posodobljeno: 19. 7. 2018, 09.14
Deli članek:

Britanska policija je prepričana, da je identificirala osumljence odgovorne za zastrupitev ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije.

Reuters
London za napad z novičokom na Skripala krivi Rusijo, kar ta odločno zanika in poziva britansko vlado k predstavitvi dokazov

66-letni Skripal in njegova 33-letna hči Julija sta bila v začetku marca tarči napada s strupom novičok v angleškem Salisburyu. Oba sta preživela, britanske oblasti pa so nemudoma krivca našle v Rusiji, kar je Kremelj odločno zanikal, odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo pa so se zaostrili.

Preiskovalci so zdaj z javnostjo delili prve ugotovitve. Prepričani so, da je Skripala poskušalo likvidirati več Rusov, ki jim že sledijo.

Z novičokom sta se konec junija zastrupila tudi dva povsem navadna britanska državljana v kraju Amnesbury nedaleč od Salisburyja. Ženska je umrla. Moški, na domu katerega so našli strup v steklenički, je še v bolnišnici, a je pri zavesti. Ni še znano, ali gre za strup iz iste zaloge kot tisti, s katerim sta se zastrupila Skripalova.