Junaki že v dresih

VIDEO in FOTO: Tajski dečki končno svobodni stopili pred novinarje

S.R.
18. 7. 2018, 13.20
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 14.38
Deli članek:

Tajski dečki, člani nogometne ekipe Wild Boars, in njihov trener so danes prvič stopili pred novinarje.

Reuters
Tajski dečki so prispeli opremljeni.

Tajske dečke in njihovega trenerja so danes izpustili iz bolnišnice v mestu Chiang Rai, kjer so zadnji teden, odkar so jih v odmevni in dramatični reševalni akciji rešili iz globin jame Tham Luang, preživeli v izolaciji. Odpravili so se naravnost na tiskovno konferenco, kjer so jih prižganih kamer pričakali novinarji.

Po zaključku tiskovne konference, ki so jo pristojni organi sklicali z namenom, da bodo lahko novinarji oglodali še zadnjo kost njihove dramatične preizkušnje, se bodo vrnili domov in po najboljših močeh znova zaživeli običajno življenje. To bo njihov »edini uradni intervju, po tem pa ne bodo več govorili z mediji,« je dejal guverner province Prachon Pratsukan. Vprašanja novinarjev so predhodno preverili, za dobro mero, da pri dečkih ne bi povzročila stiske, pa jih je pregledal tudi otroški psiholog.

Ob prihodu v dvorano so prisotne pozdravili z iztegnjenimi palci, na majhnem nogometnem igrišču, postavljenem za to priložnost, prikazali nekaj trikov ter v drese oblečeni mirno sedli in se drug za drugim predstavili. Moč se jim je povrnila, pravijo zdravniki, in tudi videti so srečni in zdravi.

Reuters
Tajski dečki in njihov trener Ekapol.

25-letni trener Ekapol je na vprašanje, ali so spremljali finale svetovnega prvenstva, odgovoril, da je bilo zabavno in da jih je večina navijala za Francijo. Pojasnil je, da v nasprotju s poročanji medijev v tej jami še nikoli niso bili in da se tja niso odpravili zaradi praznovanja rojstnega dneva enega od dečkov. Ko so bili v jami, jih je presenetila voda, je opisal in dodal, da so se sprva poskušali rešiti tako, da bi izkopali proti površju. Ker jim to ni uspelo, so se lahko le obrnili in se umaknili globoko v notranjost jame. "Nismo imeli hrane, pili smo le vodo," je dejal eden od dečkov.

Povedali so tudi, da so s potapljači, ki so v jami z njimi nekaj dni preživljali najhujše, igrali damo in da v tej igri niso uspeli premagati enega od pripadnikov tajske mornarice, ki so ga oklicali za "kralja jame." Ekapol je dejal še, da so zelo hvaležni za vso dobroto in da bodo morali biti v prihodnosti pazljivejši. "Obljubim, da bom dober človek in dober državljan," je povedal eden od dečkov, drugi pa mu je pritrdil in dodal, da odslej ne bo živel tako brezskrbno.

Na vprašanje, ali bi se kdaj vrnili v jamo, je trener odgovoril, da morda z vodičem, medtem ko je eden od dečkov to možnost zavrnil. Tretji je razkril, da ga je ves čas v jami skrbelo zaradi domače naloge.

Dogodek je zaključil zdravnik, ki je zbranim pojasnil, da dečki zdaj najbolj potrebujejo mir v družinskem okolju, ter medije pozval, naj vanje odslej več ne drezajo, da bodo lahko zaživeli normalno življenje.