Neprijetno vprašanje

Junak hrvaške nogometne pravljice izgubil živce: "Ne provocirajte me!"

T.L.
18. 7. 2018, 11.11
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 13.32
Deli članek:

Novinarjevo vprašanje je razdražilo sicer vedno mirnega tvorca hrvaškega nogometnega uspeha.

Profimedia
Zlatko Dalić

Zlatko Dalić, nekdanji nogometaš, trener in selektor hrvaške izbrane vrste, je tvorec sanjskega uspeha hrvaške nogometne reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji in se je z uspehi ekipe že v času prvenstva zavihtel med najbolj priljubljene osebnosti na Hrvaškem. Po koncu prvenstva pa o njegovi priljubljenosti ni dvoma. Vedno miren, ob igrišču ali med intervjuji in izjavami novinarjev, je od oktobra lani, ko so potekali zadnji kvalifikacijski boji za uvrstitev na SP v Rusiji, na povabilo Davorja Šukerja, legendarnega nekdanjega nogometaša, zdaj pa predsednika Hrvaške nogometne zveze, najprej postal začasni selektor izbrane hrvaške vrste, čez slabih deset dni pa tudi uradni. Veliko so predvsem hrvaški mediji analizirali in popisovali pritiske in dogajanja v ozadju, s katerimi se je na mestu selektorja moral soočati. Vendar jim ni popustil, ekipo je sestavil in vodil na način, ki si ga je zastavil. Še ena legenda hrvaškega nogometnega sveta, Miroslav Ćiro Blažević, je sicer v času prvenstva dejal, da ga Dalić vsakodnevno kliče iz Rusije, vendar mu ne želi dati nasvetov, ker bi to kazalo na to, da ga podcenjuje ...  

Zaslužil oceno odlično

Čeprav Fifa ne podeljuje nagrad za najboljše selektorje na prvenstvu, so se tudi v tuji in ne le hrvaški javnosti pojavile ocene, da bi si zaradi vodenja hrvaške reprezentance in borbenega duha, ki so ga pokazali ognjeni na zelenici, zaslužil nagrado za najboljšega selektorja na SP v Rusiji.

Uslišane želje in kontroverzni pevec v središču slavja

Na Hrvaškem slavje ob uspehu nogometne reprezentance še ne jenja. Veliki sprejem reprezentanci v Zagrebu je  - za nekatere - zasenčila podpora kontroverznega pevca Thompsona, ki se je med drugim z reprezentanti prevažal naokoli z avtobusom ter z njimi in zbranimi na Trgu bana Jelačića prepeval svoje pesmi. Povezanost Thompsona je nekatere začudila, druge neprijetno presenetila, tretji pa so jo pozdravili. Vsekakor pa je bližina, ki so jo ob zgodovinskem trenutku hrvaške reprezentance, slavljenci izkazovali do spornega pevca, ki mu zaradi očitkov o poveličevanju ustaštva in nacionalizma, prepovedujejo koncerte po različnih evropskih državah, lahko dovolj zgovorna že sama po sebi ... In ni ostala spregledana niti v poročanju tujih medijev. Sicer pa so hrvaški mediji poročali, da sta si nastop Marka Perkovića - Thompsona zaželela prav selektor Zlatko Dalić in  kapetan Luka Modrić, nato pa je "nekoliko pritisnila" še Hrvaška nogometna zveza, in Thompson se je, čeprav sprva ni bil napovedan, znašel v središču hrvaškega slavja v Zagrebu.  

Ekipa z Dalićem na čelu je včeraj obiskala Varaždin, kjer pa je, glede na zapisano očitno ne povsem nepričakovano, vedno umirjen hrvaški selektor izgubil živce ob novinarjevem vprašanju. Ki sploh ni bilo povezano z nogometom.

Po sprejemu si je Dalić vzel čas in odgovoril še na nekaj vprašanj novinarjev. Med drugim jim je zaupal, da je v ponedeljek, na dan, ko so Hrvatje prišli domov na množični sprejem, jokal kar trikrat, saj da je "to prizor, za katerega se živi". Nato pa je novinar televizije N1 selektorja vprašal, zakaj je bil pevec Thompson skupaj z reprezentanti na avtobusu ob slovesnem sprejemu v Zagrebu, kjer je srebrne nogometaše pozdravilo in se jim je priklonilo več kot pol milijona ljudi.

In mirni Dalić ni bil več povsem miren. "Ne postavljajte mi takšnih vprašanj. Kaj pevec, kateri pevec? To je hrvaška pesem, 'Lijepa li si'. Tu ni prostor za vaše vprašanje, da me zdaj sprašujete o pevcih ... Hrvaška je druga na svetu, vi me pa sprašujete o pevcih, ne provocirajte me. Pel je pevec z našo himno." Ni potrebno dodati, da je odziv vedno mirnega selektorja danes pri sosedih ena od bolj izpostavljenih novic.