Ni ostalo neopaženo

Naključje? Putinu in Trumpu dala isto številko, nato pa zasenčila vse

J.P.
17. 7. 2018, 17.29
Posodobljeno: 17. 7. 2018, 17.43
Deli članek:

Hrvaška predsednica ima navado, da svetovnim voditeljem poklanja drese hrvaške nogometne reprezentance.

Reuters
Vladimir Putin in Donald Trump v hrvaški reprezentanci nosita isto številko.

Ni skrivnost, da Kolinda Grabar-Kitarović uživa v nogometu. Kakšno podporo uživa hrvaška nogometna reprezentanca, je pokazala celemu svetu. V Rusiji je strastno navijala za »ognjene«, med tekmami pa se je srečevala z drugimi pomembneži, a nikoli praznih rok – vsak od njih je dobil nogometni dres hrvaške reprezentance.

Za oba 9

Tudi Donald Trump in Vladimir Putin. Ruski predsednik je svojega dobil 7. julija v Kremlju – le nekaj ur pozneje sta se obe reprezentanci srečali v četrtfinalu. In ker se reprezentanca Združenih držav Amerike na letošnje svetovno prvenstvo v nogometu ni uvrstila, je hrvaška predsednica priložnost izkoristila priložnost na vrhu Nata v Bruslju nekaj dni prej. Tako je tudi Trump v dar prejel hrvaški dres. Lahko razpoznavna rdeče-bela dresa s kockastim vzorcem sta se ponašala s priimkoma obeh predsednikov. In številko devet.

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan s svojim darilom

Kot že rečeno, ruski in ameriški voditelj nista edina, ki sta prejela takšno darilo. Poleg Trumpa je v Bruslju dres dobila tudi britanska premierka Theresa May – na isti dan, ko sta se v polfinalu pomerili angleška in hrvaška reprezentanca. Njen dres je imel številko deset. Veliko prej pa ga je dobil papež Frančišek. Pred tremi leti je dobil takega s številko devet, a ne le z njegovim imenom, ampak tudi z uradnim nazivom. Med obiskom v Zagrebu leta 2016 ga je prejel tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Na njegovem je številka deset.

Zasenčila vse

V času svetovnega prvenstva je hrvaška predsednica v Rusijo poletela trikrat, da bi si lahko v živo ogledala tekme »ognjenih« in po vsaki objela vse igralce in selektorja.

Predstave hrvaške nogometne reprezentance so povečale zanimanje za majhno državo. Monitoring orodje Mediatoolkit beleži 30-odstotni porast v številu omemb. Vendar pa RT piše, da ne na račun nogometašev, temveč predsednice.

Več kot 80 odstotkov porasta je odpadel na pozitivne novice, je razvidno iz statističnih podatkov. Kakor tudi, da je od rekordnih 258.326 omemb med nedeljskim finalom Kolinda zbrala 25 odstotkov omemb več kot Luka Modrić, ki je bil na koncu razglašen za najboljšega igralca turnirja. Kar pomeni, da je zasenčila vse akterja finalne tekme in s tem tudi svetovnega prvenstva.