Odmev čez lužo

Bes in jeza: "Trumpa ima Putin v žepu"

T.L.
17. 7. 2018, 10.45
Posodobljeno: 17. 7. 2018, 11.22
Deli članek:

Padajo kritike zaradi "izdajalskih" besed predsednika Trumpa na srečanju s Putinom.

Profimedia
Ameriška javnost je precej enotna v oceni, da je zmagovalec srečanja Trump-Putin ruski predsednik.

Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu je znova uspelo: razbesnel je tako člane demokratske kot tudi republikanske stranke. Povod? Izjave na tiskovni konferenci v finskih Helsinkih po srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Na Trumpa padajo težke besede z vseh strani: nastop izbranca ameriškega naroda so številni mediji, politiki in vplivneži zaobjeli kar s težkima besedama, kot sta "izdajalski" in "sramoten".

Republikanski senator John McCain, ki je sicer eden glasnejših kritikov ameriškega predsednika, je srečanje Trump-Putin označil za "tragično napako" in novim udarcem za ZDA, pri čemer je Trumpa obtožil, da ni stopil v bran državi, ki jo vodi. "Jasno je, da je bil vrh v Helsinkih tragična napaka", je dodal. 

Med drugim je dodal, da se je izkazalo, da predsednik Trump ne le da se ni sposoben zoperstaviti Putinu, ampak da si tega tudi ne želi. 

Za razliko od ZDA pa so odzivi v Rusiji dobri. Predsednik zunanjepolitičnega odbora sveta federacij Konstantin Kosačev je ocenil, da so bili rezultati vrha pozitivni. "Obe strani sta napovedali ustanovitev delovne skupine za gospodarska vprašanja ter skupine modrecev, ki naj bi se ukvarjala z obeti naših odnosov. Obstaja tudi specifični paket predlogov, ki se nanašajo na strateško stabilnost in skupen boj proti terorizmu," je še dejal Kosačev in dodal, da bo najverjetneje Sirija preizkusni kamen, kako resni so Američani pri nameri za izboljšanje odnosov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. (STA)

Največje ogorčenje je sprožila Trumpova izjava, ko je na tiskovni konferenci sporočil, da ne vidi razlogov, da bi verjel, da se je Rusija vpletala v ameriške volitve leta 2016. Kljub temu, da ima "veliko zaupanje v svoje varnostno-obveščevalne službe, vendar vam povem, da je to danes predsednik Putin skrajno močno in odločno zanikal." Izjava vrhovnega voditelja velesile, ki je znana po takšnem ali drugačnem vpletanju v politike drugih držav na kompleksni šahovnici mednarodnih odnosov, se sliši, milo rečeno, naivno. Kot da bi zgodovina redno beležila primere priznanj vmešavanj, vohunjenja in posluževanja drugih metod nadzorovanja političnih in gospodarskih partnerjev ali nasprotnikov ... 

Senator Lindsey Graham, eden vodilnih republikancev, je o Trumpovem nastopu dejal, da je Moskvi poslal sporočilo o šibkosti ZDA.

Republikanski senator Jeff Flake je na twitterju zapisal, da so Trumpove besede "sramotne". "Nikoli si nisem mislil, da bom doživel dan, ko bo ameriški predsednik na odru stal poleg ruskega predsednika in za rusko agresijo okrivil ZDA. To je sramotno," je bil jasne Flake. 

John Brennan, direktor CIA v administraciji Baracka Obame, pa je bil še bolj neposreden in je Trumpovo ravnanje ocenil za nič manj kot izdajo in več kot "kaznivo dejanje in prekršek", kar je eno od meril za odpoklic predsednika države. "Ne samo, da so Trumpovi komentarji imbecilni, ampak ga ima Putin v svojem v žepu," je bil jasen Brennan. 

Trump je razjezil tudi Newta Gingricha, enega od zvestih zaupnikov: "Gre za najhujšo napako v času njegovega predsedovanja, ki jo je potrebno popraviti - in to nemudoma.

Senator Ben Sasse, republikanec iz Nebraske, je Trumpovo izjavo, da sta obe državi, tako Rusija kot ZDA, odgovorni za poslabšanje odnosov, označil za "bizarno in povsem napačno"

Tudi Paul Ryan, še eden iz vrst Trumpovih zagovornikov, je predsedniku poslal jasno sporočilo: "Ni dvoma, da se je Rusija vpletala v naše volitve in da še naprej skuša spodkopati demokracijo pri nas in drugod po svetu.

Tudi sicer Trumpu vedno naklonjena televizijska mreža Fox News o srečanju ni poročala v pozitivnem tonu, kjer komentatorji in analitiki niso zmogli skriti presenečenja nad medlimi Trumpovimi stališči in na odru izkazano naklonjenost do ruskega kolega.