V senci odmevnega srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki zaradi Trumpovih izjav močno odmeva predvsem čez lužo tudi med njegovimi republikanskimi zavezniki, je odjeknila še ena novica, povezana z rusko-ameriškimi odnosi v Trumpovi eri.  

Zvezna policija FBI je v nedeljo aretirala 29-letno Rusinjo Mario Butino, ki je obtožena, da je delovala kot neregistrirana agentka ruske vlade. Sodnica Deborah Robinson ji v ponedeljek ni hotela potrditi varščine in Butina, ki je bila še lani na molitvenem zajtrku v Beli hiši, do nadaljnjega ostaja v zaporu. 

Butina je imela v Sibiriji trgovino s pohištvom, potem pa je dobila službo v Moskvi pri nekdanjem članu ruske centralne banke in senatorju Aleksandru Toršinu, ki je dosmrtni član najvplivnejšega ameriškega orožarskega lobija NRA. Skupaj s Toršinom je v Rusiji ustanovila skupino za pravico posameznikov do orožja, od leta 2013 pa sta začela navezovati stike z ameriškimi orožarskimi lobiji.

Vodstvo NRA sta gostila v Moskvi, leta 2014 pa sta bila na več dogodkih NRA po ZDA. Med potovanji po ZDA je imela Butina stike s člani kampanje predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa. Junija 2015, ko je Trump naznanil kampanjo, je napisala kolumno v reviji National Interest in izrazila mnenje, da morajo Američani izvoliti republikanca, če želijo boljše odnose z Rusijo. Butini očitajo, da je želela preko zalednih kanalov organizirati stike med Putinom in Trumpom. 

Trump se je hvalil, da pozna Putina in da se dobro razumeta

Malce kasneje je prišla na Trumpovo srečanje z volivci in ga vprašala, kakšne namene ima glede odnosov z Rusijo. Trump je odgovoril, da pozna ruskega predsednika Vladimirja Putina in se z njim dobro razume. Leta 2016 je bila na konvenciji NRA, kjer si je republikanski operativec Paul Erickson prizadeval, da Toršinu uredi sestanek s Trumpom. Toršina je predstavljal kot osebnega odposlanca Putina, vendar mu je uspelo dobiti le srečanje s Trumpom mlajšim.

Butina je bila ena od Rusov, ki so v Washingtonu na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo, vmes pa končala magisterij iz mednarodnih odnosov na American University. Glede na obtožnico je ohranila tudi stike z nalogo-dajalci v Moskvi. Obtožnica pravi, da je vzpostavljala stranski kanal med predstavniki ruske vlade, ameriškimi politiki in orožarskimi lobiji.

Njen odvetnik Robert Driscoll je povedal za Washington Post, da je FBI aprila izvedel preiskavo njenega doma, v nedeljo so jo aretirali, v ponedeljek pa ji je sodnica zavrnila varščino. Driscoll je zagotovil, da Butina ni agentka ruske vlade, je pa sodelovala s številnimi vladnimi agencijami ZDA, pričala pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve in predala preiskovalcem več tisoč dokumentov.

Posebni preiskovalec ruskega vpletanja v ameriške volitve Robert Mueller je pred dnevi objavil obtožnico proti 12 agentom ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so vodili kampanjo hekerskih vdorov v demokratske računalnike pred volitvami. Putin je v ponedeljek na vrhu s Trumpom ponovno zanikal vpletanje v ameriške volitve 2016, čeprav je dejal, da si je želel Trumpove zmage.

Trump mu je verjel na besedo in pri tem po mnenju številnih kritikov doma izdal lastne obveščevalne agencije in preiskovalce. Po Trumpovi skupni novinarski konferenci s Putinom v Helsinkih se vodja demokratov v senatu Chuck Schumer resno sprašuje, kakšne škodljive informacije ima Putin o Trumpu, da se mu slednji tako klanja.