Na nevtralnem ozemlju

FOTO: Trump in Putin ena na ena in z mrkima pogledoma

T.L.
16. 7. 2018, 14.22
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 14.43
Deli članek:

Donald Trump je čestital svojemu ruskemu kolegu za uspešno izvedbo svetovnega nogometnega prvenstva.

Profimedia
Donald Trump in Vladimir Putin v Helsinkih.

Začelo se je težko pričakovano srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom na "nevtralnem" terenu, na Finskem. Donald Trump in Vladimir Putin sta srečanje začela z zamudo, dan na Finskem pa se je s kratkim srečanjem s finskim predsednikom prej začel Trump. Tako kot je Trumpa spremljala prva dama Melania je tudi finskega predsednika Saulija Niinistöja spremljala žena Jenni Haukio. Po srečanju je finski predsednik dejal, so se je z raznolikimi razpravami začel zelo zanimiv dan, poroča BBC. Trump je nato na Putinov prihod čakal v hotelu.

Predsednika sta se srečala na Finskem, ker gre za državo, ki ima, zgodovinsko gledano, dobre odnose z obema velesilama.

Na ulicah Helsinkov se je zbrala množica protestnikov, gre predvsem za zagovornike človekovih pravic, ki obema predsednikoma na takšen način sporočajo nezadovoljstvo z dogajanjem v obeh državah. 

V ruskih medijih odmeva jutranji Trumpov zapisa na twitterju, ko je ocenil, da ameriški "odnosi z Rusijo nikoli niso bili slabši po zaslugi več let ameriške neumnosti in zdaj zaradi prirejenega lova na čarovnice." Trump se je nanašal na posebno ameriško preiskavo o vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve leta 2016. S Trumpovo oceno se strinja tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je odgovorilo s kratkih "strinjamo se".  

Da se oba predsednika poslužujeta igre moči, je bilo jasno že pred začetkom zgodovinskega vrha, nadaljevalo pa se je vse do uradnega začetka. Trump menda ni želel zapustiti hotela in se odpeljati proti predsedniški palači v središču finske prestolnice, dokler ni na dogovorjeno lokacijo prispel zamudniški Putin. In tako je na koncu Putin čakal Trumpa ...

Srečanje se je nato lahko začelo, na prvih uradnih fotografijah pa sta oba v fotografske kamere gledala nadvse mrko. Po pogovoru na štiri oči naj bi se, če se bodo držali razporeda, predsednika odpravila na kosilo, na katerem naj bi se jim pridružili še drugi diplomati.

Donald Trump je čestital svojemu ruskemu kolegu za uspešno izvedbo svetovnega nogometnega prvenstva, za katerega je dejal, da je bil eden najboljših. Sicer pa naj bi se v pogovorih predsednika dotaknila vseh perečih tem: trgovine, obrambe, jedrskega orožja in vprašanja Kitajske. Trump je dejal, da si želi izboljšanja odnosov med državama. 

Putin je dejal, da je čas za pogovor o bilateralnih odnosih in veliko odprtih težavah v svetu.