poligamija

Minister poziva Ruse, naj imajo več žena, če to želijo

R.T.
16. 7. 2018, 11.05
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 11.11
Deli članek:

Čečenski minister za etnične politike Džambulat Umarov je ruske moške pozval, naj odkrito živijo z več ženami, če čutijo potrebo po poligamiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Moški ne bi smeli biti hinavski. Če obstaja nuja po več kot eni ženski v vaši družini, morate to storiti odkrito in iskreno. Moški bodo ne glede na vse imeli druge žene," je za rusko televizijo Dožd TV dejal Umarov.

Minister je ob tem dejal, da je v večinsko muslimanski Čečeniji tako ali tako več žensk kot moških, zato slednji živijo z več kot eno žensko, a tega ne registrirajo pri državnih institucijah. "Temu ne nasprotujemo, ker gre za zelo osebno zadevo. Nič nelegalnega ni v takšnih dejanjih," je poudaril Umarov.

Profimedia
Čečenski predsednik Ramzan Kadirov.

Tudi voditelj Čečenije Ramzan Kadirov, je že večkrat javno podprl prakso poligamije, ob tem pa kritiziral registracijo zakonske zveze. To je označil za "prvi korak zakonodaje k uničenju družine." Ravno uradno potrjena zakonska zveza naj bi po njegovem mnenju namreč bila dokaz nezaupanja med možem in ženo. Poleg tega je Kadirov prepričan v vsestranske pozitivne učinke poligamije. Leta 2010 je tako denimo zatrdil, da je poligamija v Čečeniji pomagala zmanjšati spolno promiskuiteto in pojav prostitucije. Lani pa je ocenil, da je nezvestoba mnogo hujša od poligamije.

Poligamija v Rusiji sicer ni uradno priznana, a zakonodaja ne prepoveduje sobivanja več žena z enim možem, ali obratno.