Nesreče

Reševalci tajskih dečkov "za vsak slučaj" dobili diplomatsko imuniteto

B.K.
16. 7. 2018, 09.45
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 09.48
Deli članek:

Vsaj dva avstralska potapljača, ki sta iz jame Tham Luang reševala ujete dečke, sta med reševanjem dobila diplomatsko imuniteto. Za vsak slučaj, če bi šlo kaj narobe, poroča časnik Business Insider.

Profimedia
V reševalni akciji so pomagali potapljači iz več kot 15 različnih držav.

Tajske in avstralske oblasti so se takoj ob začetku reševalne akcije dogovorile, da bosta potapljača in zdravnika Craig Challen in Richard Harris deležna diplomatske imunitete, če bi v reševanju šlo kaj narobe.

Potapljača tako ne bi bila pravno odgovorna za težave, ki bi se pojavile ob reševanju, vključno za morebitno smrt dečkov, ki sta jih reševala.

Tveganja povezana z reševalno akcijo so bila ogromna. Slabo pritrjena maska ali pomanjkanje kisika sta bili resnični nevarnosti pri vsakokratnem reševanju. Zato so tako dečke kot njihovega trenerja, pred reševanjem omamili, je potrdil Harris, sicer anasteziolog: "Malce smo jih omamili, da so bili mirni. Najslabša stvar, ki bi se lahko zgodila bi bilo, če bi nekdo začel paničariti."

Po nekaterih poročanjih naj bi sicer vsi mednarodni reševalci za nagrado za pomoč dobili posebno 5-letno vizo, ki sicer stane skoraj 15.000 evrov.