Besedni boj

Trump Evropsko unijo označil za ameriško sovražnico

B.K.
16. 7. 2018, 09.02
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 09.30
Deli članek:

Na predvečer srečanja z ruskim kolegom, je ameriški predsednik Donald Trump označil Evropsko unijo za 'sovražnika.'

Profimedia
Odnosi med ameriškim predsednikom in evropskimi voditelji so iz dneva v dan slabši.

V intervjuju za ameriško televizijo CBS je Trump, na predvečer vrha z Rusijo, Evropsko unijo označil za nasprotnika Združenih držav Amerike, ko gre za trgovanje. "Mislim, da je Evropska unija sovražnik, glede na to kaj nam delajo pri trgovanju," je dejal ameriški predsednik.

Izjava je sicer le še ena v vrsti opazk, ki jih je Trump na račun Evropske unije izrekel v zadnjih dneh. Na nedavnem vrhu Nata v Bruslju je tako denimo evropske zaveznice ostro napadel zaradi njihovega domnevnega izkoriščanja ZDA v okvirih vojaške zveze, na obisku v Veliki Britaniji pa je britansko premierko Thereso May pozval, naj prekine pogajanja o pogojih izstopa britanije iz EU in naj unijo preprosto toži.

Profimedia
Donald Trump je z evropskimi voditelji prišel v spor že na vrhu držav G7.

S tovrstnimi izjavami želi Trump doseči znižanje uvoznih dajatev in standardov v EU. Trdi namreč, da visoki standardi, ki veljajo v EU, onemogočajo izvoz ameriškim proizvajalcem.

Trump že čaka na Putina

Ameriški predsednik se bo z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom sestal danes. Gre za njuno prvo uradno srečanje, na katerem se bosta, po Trumpovih besedah, pogovarjala "o vsem."

Reuters
Trump in Putin.

Trump je pred dnevi namignil, da bi bil morda pripravljen priznati rusko aneksacijo Krima iz leta 2014, zaradi katere so zahodne zaveznice Rusiji naložile dolgotrajne ekonomske sankcije. Govorila bi naj tudi o konfliktih v Ukrajini in Siriji.

Ameriški predsednik je sicer v Helsinke, kjer se bosta sestala s Putinom, prispel že včeraj zvečer, po dnevu igranja golfa v njegovem zasebnem klubu na Škotskem.