Nepozabni trenutki

FOTO in VIDEO: Veselje, solze, Thompsonovi hiti in dežnik le za Putina

T.L.
16. 7. 2018, 09.35
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 10.24
Deli članek:

Svetovno prvenstvo se je končalo, veselje pa šele dobro začelo. Objavljamo nekaj utrinkov iz včerajšnjega slavja in zapisov na družbenih omrežij.

Profimedia

Svetovnega prvaka v nogometu imamo, slavje v Franciji se nadaljuje, na Hrvaškem so očitno našli krivce za včerajšnji poraz v, po njihovem, nepravilno dosojeni enajstmetrovki in dosojenem prekršku nad Griezmannom, ki se je končal z avtogolom Mandžukića. Kakorkoli že, v nedeljo so se veselili tako v Franciji kot na Hrvaškem, saj sta si obe ekipi priigrali zgodovinska uspeha. žal pa so nekateri prestopili meje veselja oziroma o njih težko sploh rečemo, da so navijači: najhujše je bilo v Franciji, kjer sta v izgredih, ki so izbruhnili po slavju, dva človeka izgubila življenje. 

Profimedia
Veselje Svetovnih prvakov.

In kaj se je dogajalo po veselju na zelenici? Na spletu krožijo nekateri posnetki veselja iz slačilnic, nogometaši pa so se na družbenih omrežjih oglasili s sporočili in zahvalami navijačem.

Tako je to v Materi Rusiji: pomembno le, da je šef na suhem

Še ena zanimivost: med zaključno podelitvijo medalj in pokala najboljšim je začelo močno deževati. Zanimivo je bilo videti, kako je osebje nemudoma poskrbelo in prineslo velik dežnik, vendar le za Putina, da je ostal na suhem. Predsednik Fife Gianni Infantino, francoski predsednik Macron, hrvaška predsednica Graber Kitarović, Davor Šuker, predsednik Nogometne zveze Francije Noël Le Graët in Aleksander Čeferin so ostali - na mokrem. In to kar nekaj časa. Po njih je neusmiljeno lilo, osebje pa se ni in ni zganilo, tako da je celoten prizor - Putin pod velikim dežnikom, ostali pa vse bolj mokri - deloval nekoliko komično. No, vendarle so na stadionu našli še nekaj dežnikov in nato nekoliko bolj na suho spravili še ostale pomembneže na odru. 

Poraženi hrvaški reprezentanti so po porazu na družbenih omrežjih spisali čustvena sporočila in najavili ognjen prihod v domovino. Zabava se je začela že v avtobusu do hotela, kjer se je pelo, in sicer so, kot poroča Index.hr, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Šime Vrsaljko in drugi peli hite Thompsona (njegove koncerte so sicer zaradi očitkov o poveličevanju sovraštva in ustaštva že marsikje po Evropi prepovedali, tudi njegov koncert v Mariboru se ni "izšel") in Škore

Rakitić je na twitterju svojemu prijatelju Modriću, najboljšemu igralcu prvenstva, napisal posebno sporočilo: "Brat Luka Modrić, ne veš, kako ponosen sem nate! Zaslužil si si, gremo proslavljati z našimi družinami in vsemi Hrvati! Ni lepšega kot biti Hrvat".

Tudi drugi hrvaški nogometaši so na družbenih omrežjih delili s sledilci občutke veselja in ponosa. V daljšem zapisu je Lovren priznal, da s težavo sprejme poraz v finalu, ampak da je na dosežek ponosen, kot še ni bil na nič v življenju. Zahvalil se je vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri dosežku. "S ponosom lahko danes rečem, da smo dali vse od sebe, dali smo vse za našo državo," je med drugim napisal Lovren.

Mateo Kovačić je srebro posvetil nedavno umrlemu prijatelju Edvinu Dini Hodžiću.

Tudi v francoskem taboru ni manjkalo izrazov navdušenja nad osvojenim naslovom svetovnih prvakov. "Svetovni prvaki. Živela Francija", je zapisal Antoine Griezmann, ki so ga že na zelenici premagale solze. 

Paul Pogba je kar v več zapisih delih svoje navdušenje. "Hvala vsem, bog je velik." V drugem se je zahvalil mami in očetu: "Mama in oče, to je za vaju.

Francozi so "uleteli" in prekinili tudi tiskovno konferenco francoskega selektorja, začeli skandirati ime Didierja Deschampsa ter polivati s šampanjcem in vodo zbrane.

Hrvaška predsednica nesporna prva dama slačilnic in kraljica ljudskih src

Prva dama moških slačilnic na tem prvenstvu je zagotovo hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović: včeraj se je skupaj z Emanuelom Macronom in Vladimirjem Putinom znašla ne le v hrvaškim, ampak tudi slačilnici francoske reprezentance, potem ko je, recimo temu, kar pošteno naslonila v svoj objem in poljubila vse člane tako hrvaške kot tudi francoske nogometne reprezentance. Med drugih so jo fotografi ujeli tudi med "čohanjem" Macrona po glavi.

Reuters
Dežnik le za Putina.

Profimedia
Za Kolindo so na twitterju zapisali,m da je "stroj za objemanje", na Bildu pa so jo preimenovali v predsednico Knutschovich.

Resda pa  - za razliko od prvega Kolindinega vdora v slačilnici hrvaških reprezentantov - je včeraj tudi Macron obiskal hrvaško izbrano vrsto v slačilnici in med drugim potolažil otroka Luke Modrića.

Hrvaška predsednica si je za svoj prihod na zelenico v majici hrvaške zastave in poljube navdušenja, ki jih je delila članom obeh ekip, med številnimi uporabniki družbenih omrežjih prislužila pohvale in so jo razglasili celo za "kraljico ljudskih src". Drugim se je sicer zdelo vedenje predsednice države zdelo nekoliko neprimerno. Zaradi obnašanja predsednice pa so se v hrvaških medijih pojavilo tudi vprašanja, ali si je morda Kolinda na včerajšnji tekmi privoščila kakšen kozarček preveč ... Kakorkoli, nogometno diplomacijo je hrvaška predsednica odločno izkoristila za samopromocijo in o njej pišejo v številnih tujih časnikih: nemški Bild jo je preimenovali v predsednico Knutschovichk, britanski Sun je zapisal, da je "nora" na nogomet in največja hrvaška navijačica. O Kolindi se veliko piše tudi po družbenih medijih. 

Sanader preveč utrujen za sodišče, ne pa za navijanje na tekmah

Medtem ko je še pred desetimi dnevi Ivo Sanader na sodišču, kjer mu sodijo zaradi korupcije, trdil, kako se ne počuti dobro, da je utrujen in podobno, ni čutil podobnih težav v času izločilnih tekem v Rusiji. Tudi včerajšnjega finala ni zamudil. In medtem ko so se  številni hrvaški navijači želeli fotografirati z njim, se ga je ena od navijačic napadla, češ, kako da ga ni sram, "ma, kako vas ni sram? kako te ni sram priti sem? Moralo bi te biti sram, 'majke mi'! Kdo ga je pripeljal sem?" je zavpila Sanaderju in vse skupaj tudi posnela. Posnetek je objavil hrvaški Index. In odgovor? Sanader je molčal, je pa "jezično" navijačici pa je odgovoril Ante Kulušić, šef hrvaških nogometnih sodnikov, dolgoletni član stranke HDZ in saborski zastopnik, ki je ženski odgovoril: "Kako da tebe ni sram?

Profimedia
Macronovi poljubi v dežju.

Profimedia
Poljubom hrvaške predsednice se ni izognil niti pokal.

Reuters
Vsi so mokri kot cucki, Putin pa na "varnem".