Silovito obstreljevanje

Izraelska vojska z vsemi silami nad Gazo

SS/STA
15. 7. 2018, 11.00
Deli članek:

Izrael je v soboto sprožil najmočnejše napade na območje Gaze od vojne leta 2014.

Reuters
Število žrtev spopadov na meji med Izraelom in Gazo narašča.

Ubita sta bila najmanj dva Palestinca, ranjeni pa trije Izraelci. Strani naj bi zvečer sicer dosegli dogovor o prekinitvi ognja, a so v noči na danes nad Izrael letele nove rakete.

Napetosti med Izraelom in Hamasom so se zaostrile

Napetosti med Izraelom in gibanjem Hamas so se v soboto zaostrile. Izrael je izvajal najhujše zračne napade od leta 2014, medtem ko je z območja Gaze na izraelsko ozemlje priletelo več deset izstrelkov. Po navedbah Izraela je bilo v 24 urah na njegovo ozemlje izstreljenih okoli 100 raket. Kot je po poročanju britanskega BBC sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu, se je Izrael odzval na rakete, ki so z območja Gaze priletele na Izrael.

Umrla mladoletnika, še 25 ranjenih

Po navedbah zdravstvenega ministrstva območja Gaze sta v izraelskih napadih umrla 15- in 16-letnik, še 25 ljudi je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izrael poroča o treh ranjenih. Hamas, ki vlada na območju Gaze, in gibanje Islamski džihad sta nato v soboto zvečer sporočila, da sta z Izraelom dosegla dogovor o prekinitvi ognja. Izrael teh navedb ni potrdil.

Obstreljevanje se nadaljuje

V noči na nedeljo so sicer Palestinci na ozemlje Izraela po navedbah izraelske vojske izstrelili še štiri izstrelke. Eno od raket je prestregel izraelski protiraketni sistem Železna kupola, je navedla vojska, kot odziv pa je Izrael izstrelil mino, navaja nemška tiskovna agencija dpa.