Pestro

Molk o krizi, Trump pa v težavah pred pogovorom s Putinom

T.L./STA
12. 7. 2018, 16.19
Posodobljeno: 12. 7. 2018, 16.44
Deli članek:

Vrh Nato se je zaključil, Trump v težavah zaradi svojih besed, na Otoku so ga že pričakali nasprotniki.

Reuters
Putin in Trump.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je po burnem dogajanju v Bruslju zatrdil, da je bil vrh "zelo dober". Vse zaveznice so zelo jasno slišale sporočilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Po iskreni razpravi o pravični delitvi bremen je Nato močnejši, okrepila je zavedanje o nujnosti krepitve obrambnih izdatkov, je poudaril.

Stoltenberg je spomnil, da je pričakoval iskreno razpravo o pravični delitvi bremen in da so se ta pričakovanja uresničila. A takšna razprava je po njegovih besedah med zavezniki nekaj normalnega.

Reuters
Generalni sekretar zveze NATO, Jens Stoltenberg.

"Razumemo, da ta ameriški predsednik zelo resno misli glede obrambnih izdatkov in to ima jasen učinek," je izpostavil generalni sekretar ter spomnil, da zaveznice po letih rezanja milijard zdaj dodajajo milijarde.

Odkar je predsednik Trump prevzel položaj, so evropske zaveznice in Kanada dodale 41 milijard dolarjev v obrambne proračune, vse so se zavezale k znatnemu povečanju, je poudaril generalni sekretar.

"Zaradi močne vodilne vloge predsednika Trumpa obstaja zdaj novo zavedanje o nujnosti glede obrambnih izdatkov," je še izpostavil Stoltenberg in dodal, da so se danes vse zaveznice strinjale, da bodo podvojile prizadevanja.

Vse zaveznice so po besedah generalnega sekretarja zavezane Natu, ker je ta dober za Evropo in za Severno Ameriko. Svetovni vojni in hladna vojna so pokazale, da smo skupaj močnejši, je dejal.

Ob tem je znova spomnil, da je Nato doslej peti člen o skupni obrambi, ki v primeru napada na eno članico vse zavezuje k pomoči napadeni zaveznici, sprožil le enkrat: po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v ZDA.

Konkretno je to pomenilo, da se je na sto tisoče evropskih in kanadskih vojakov borilo z ramo ob rami z Američani v Afganistanu in da jih je več kot tisoč plačalo z življenjem, je še spomnil Stoltenberg.

Rusija: Napad ZDA na ruski plinovod je "nelojalna konkurenca" 

Moskva se je danes odzvala na sredine opazke ameriškega predsednika Trumpa, da je Nemčija zaradi ruskega plinovoda "ujetnica" Rusije, rekoč da gre za "nelojalno konkurenco". Po oceni Kremlja naj bi Trumpove opazke poleg tega "zapletle" tudi prihajajoči vrh ZDA in Rusije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Trump je v sredo ob začetku vrha Nato v Bruslju napadel Nemčijo, da je zaradi "neprimernega" dogovora z Moskvo glede plina postala njena "ujetnica". "Vsi govorijo o tem po celem svetu, govorijo, da vam mi plačujemo milijarde dolarjev, da vas branimo, ampak vi plačujete milijarde dolarjev Rusiji," je nadaljeval in zaključil, da Rusija "popolnoma nadzoruje" Nemčijo.

"Že prej smo povedali, da to smatramo za nelojalno konkurenco, saj gre za poskus prisiliti evropske kupce k nakupu dražjega utekočinjenega zemeljskega plina iz drugih držav," je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov

"Severni tok 1 in 2 sta povsem trgovinska projekta, ki ustrezata interesom dobaviteljev zemeljskega plina in njihovih kupcev v zahodni Evropi," je dejal Peskov. Poudaril je tudi, da je "Rusija več desetletij dokazovala in še vedno dokazuje, da je zanesljiv garant energetske varnosti Evrope". 

Kot še dodaja Kremelj, plinovod Severni tok 2 ne bo povzročil nemške odvisnosti od Rusije, temveč bo postal temelj stabilnosti. 

Trumpove opazke bodo po oceni Peskova najverjetneje "zapletle" tudi pogovore Trumpa z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki bo potekal v ponedeljek v Helsinkih. 

Trump najprej na Otok

Trump je danes iz Bruslja že prispel v Veliko Britanijo, kjer se bo v petek sestal z britansko kraljico Elizabeto II. in premierko Thereso May. Trump bo z Mayevo govoril predvsem o trgovini.

Trumpa in njegovo soprogo Melanio bodo že danes gostili na slovesni večerji v palači Blenheim blizu Oxforda, kjer se je rodil Winston Churchill.

Profimedia
Dobrodošlica Trumpu na Otoku.

V petek pa bodo na vrsti uradni pogovori, katerih glavna tema bo prostotrgovinski sporazum med ZDA in Združenim kraljestvom po odhodu slednjega iz EU marca 2019. Takšnega sporazuma z ZDA si v Londonu srčno želijo.

Mayeva je že pred prihodom Trumpa kljub nizu njegovih nediplomatskih opazk sporočila, da "ni močnejšega zavezništva, kot so naši posebni odnosi z ZDA, in v prihodnjih letih tudi ne bo pomembnejšega zavezništva". Prostotrgovinskega sporazuma si sicer hitro želi tudi Trump, ki je od vsega začetka podpiral brexit.

Tudi danes je bil kritičen do njenega načrta za brexit, zaradi katerega se Mayeva sooča s hudo vladno krizo. Dejal je, da so Britanci glasovali za izstop iz unije. "Torej si predstavljam, da bodo to storili, mogoče po malo drugačni poti. Ne vem pa, če je to nekaj, za kar so glasovali," je dodal o načrtih. Dodal je sicer, da verjetno ni prava oseba, da sodi o teh zadevah.

Mayeva je že zagotovila, da je njen predlog v skladu z referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU in željami Britancev.

Po napornem tednu na golf

Ob obisku ameriškega predsednika so po vsej državi napovedani množični protesti, največji naj bi potekal v petek v Londonu - ki se mu bo ameriški predsednik med obiskom v veliki meri izognil. Ob prihodu v London je povedal, da ga protesti ne motijo in da ga imajo Britanci radi.

V petek bo s soprogo odpotoval na Škotsko, kjer ima v lasti dve igrišči za golf, in tam preživel vikend. Na Downing Streetu so dejali, da gre za "zasebni element uradnega obiska".