Soliranje

Krizni sestanek Nata, ker naj bi Trump grozil z ločitvijo od zveze

STA/B.K.
12. 7. 2018, 11.57
Posodobljeno: 12. 7. 2018, 12.01
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na vrhu zveze Nato zagrozil z ločitvijo ZDA od zavezništva, če ne bodo preostale zaveznice takoj okrepile obrambnih izdatkov.

Reuters
Donald Trump

Po navedbah virov, ki jih navaja nemški Spiegel, je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg zaradi ameriških groženj s soliranjem sklical krizno srečanje zaveznic.

Trump zahteva takojšnjo uresničitev cilja, da naj zaveznice namenjajo dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo, in tudi povišanje tega cilja na štiri odstotke.

Cilj dveh odstotkov naj bi letos izpolnilo le osem zaveznic, do leta 2024 pa sedemnajst. Slovenija je z odstotkom BDP za obrambo med najslabšimi.

Trumpove kritike dežujejo od začetka vrha. Prvi dan jih je zvečer strnil v tvit: "Kaj nam bo Nato, če Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za plin in energijo? Zakaj le pet od 29 držav izpolnjuje zaveze? ZDA plačujejo za zaščito Evrope, potem izgubijo milijarde pri trgovini. Dva odstotka BDP je treba plačati takoj, ne do leta 2025."

Danes je napisal še nekaj podobnih kritičnih tvitov, v katerih ponavlja svoje zahteve glede krepitve obrambnih izdatkov.

Nekateri drugi neuradni viri sicer zatrjujejo, da Trump kljub ostrim besedam ni zagrozil z odhodom ZDA iz Nata.